Zero Waste?! Så lyckas du.

Går det att leva helt skräpfritt? Njae... men det går att minska sitt skräp rejält med några enkla knep. Vi har träffat Hanna Bartholomew, zero waste-förespråkare och en av grundarna (hon till höger på bilden) av den förpackningsfria nätbutiken Unwrapped.

Vad innebär zero waste?

Zero waste är en livsstil där man i princip inte producerar något skräp alls. Visst låter det i dagens konsumtionssamhälle helt galet och kanske till och med helt omöjligt?

I Sverige är det förbjudet med sopberg och sedan flera år tillbaka förbränner vi alla sopor och de förpackningar som inte kan återvinnas. Tanken bakom zero waste är att inte skicka något avfall till förbränningsanläggningar. För att minska sitt skräp så finns det inom zero waste fem stycken principer på ”R” som man kan följa för att minska sitt skräp:

1. Refuse – Avstå
Avstå från att ta hem saker eller förpackningar som inte är nödvändiga. Det kan vara rätt svårt eftersom möjligheten att köpa varor i lösvikt är begränsad, men välj lösviktsalternativet när det finns.

2. Reduce – Minska
Istället för att flytta till större eller köpa flera skåp att förvara saker i kan man fråga sig om man verkligen behöver allt man äger.

3. Reuse – Återanvänd
Säg nej till engångsprodukter och se till att det som köps går att återanvända. Välj saker i material som är hållbara och som kan användas länge.

4. Recycle – Återvinn
Återvinn allt som går att återvinnas, ta det till närmaste återvinningsstation.

5. Rot – Kompostera
Laga mat med så lite matsvinn som möjligt och kompostera det som blir över istället för att slänga som sopor.

Hur tjänar planeten på zero waste?

Vi människor tar för mycket av jordens resurser. I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot. Förbränning av sopor låter ju bra, vi blir av med skräpet och vi får värme på köpet. Men baksidan är att förbränning av sopor släpper ut giftiga ämnen i luften som inte är bra för miljön. Genom att leva efter zero waste-principerna så tar man mindre av jordens resurser.

Går det att leva helt skräpfritt och hur?

Helt skräpfritt är nog omöjligt men man kan minska sitt skräp rejält. Jag tycker inte att man ska skrämmas av ordet zero. Att producera noll i avfall kan låta avlägset och många kanske inte ens vågar testa. Men tänk vilken stor skillnad vi skulle göra för planeten om alla människor minskade sitt skräp med 50 procent!

I dagens konsumtionssamhälle är det såklart inte helt lätt att minska sitt skräp. Då behöver man vara kreativ och tänka nytt. Till exempel kan man byta ut vanliga tandborsten i plast mot en bambutandborste (den går att komposteras om man tar bort stråna) och även byta ut tandkrämen mot tandkrämstabletter som går att köpa förpackningsfritt i vissa butiker, annars säljs det normalt i papperspåsar. Papper kan återvinnas fyra gånger medan bara 19 procent av all plast återvinns.

Vad ska man tänka på i den vanliga mataffären?

För att reducera skräpet ordentligt och komma närmre en zero waste-livsstil så behöver man handla förpackningsfritt, vilket kan betyda att ta med sig sina egna förpackningar till mataffären och fyller på. Tyvärr finns det väldigt få butiker idag som erbjuder ett helt sortiment av varor i lösvikt. För att undvika ännu fler förpackningar kan man göra mat från grunden, exempelvis egen havredryck, kokosmjölk och krossade tomater. På köpet kommer färre tillsatser! Tänk på följande i matbutiken:

  • Ta med egna påsar att lägga dina varor i. Återanvänd gamla plast-, pappers- eller tygpåsar, eller varför inte ett gammalt örngott?
  • Köp det som går i lösvikt, såsom frukt, grönsaker, bröd, naturgodis och lägg det i de medtagna påsarna.
  • Om du handlar i deli-sektionen kan du ta med en egen burk och fråga om personalen kan lägga varan i den. Livsmedelslagen säger att det är tillåtet men butiken kan ha sin egna regler och säga nej om de vill.
Du driver en förpackningsfri butik på nätet, hur funkar det?

Unwrapped.se säljer vi torrvaror och hygienprodukter i förpackningar som vi återanvänder. Till exempel glasburkar och tygpåsar. När en kund handlar hos oss levererar vi hem varorna med hjälp av elcykel, elbil eller biogasbil. Kunden häller över varorna i sina egna burkar. När kunden beställer från oss igen så hämtar vi även upp förpackningarna från den senaste leveransen. Förpackningarna rengör vi och återanvänder till nästa kund. På detta sätt vill vi skapa en cirkulär ekonomi istället för den linjära ekonomin som finns i samhället i dag, samtidigt som vi hjälper våra kunder att minska sitt skräp. Hos oss hittar du mestadels ekologiska varor av väldigt bra kvalité.

6 tips för dig som vill komma igång med zero waste idag:

  1. Ta med din egna vattenflaska och mellanmål när du är på språng.
  2. Handla allt du kan förpackningsfritt. Ta med egna påsar och burkar till matbutiken och använd till frukt, grönt, godis, bröd, naturgodis och allt annat som säljs i lösvikt.
  3. Istället för disktrasor och hushållspapper, använd handdukar och tygservetter som du sedan slänger in i tvättmaskinen när de är smutsiga.
  4. Kompostera matavfall och toalettrullar och dylikt (klipp i små bitar).
  5. Tacka nej till saker du egentligen inte behöver. Bara för att något är gratis behöver man inte ta det.
  6. Köp färre saker. Handla inte bara för att det är rea. Låna eller handla mer second hand. Tänk efter och köp bara saker du verkligen behöver och kommer kunna använda under lång tid.

Dela nyhet