Vinsten till good stuff = dyr el?

Ett elavtal som är miljömärkt, klimatpositivt och gör livet bättre för människor kostar naturligtvis väldigt mycket mer än andra avtal på marknaden. Eller nej, hur var det nu igen? Björn levererar hårdkokta fakta som visar hur det faktiskt ligger till.

Ett populärt säljargument från vissa av våra kära branschkollegor är att våra elavtal är dyra eftersom vi ger vinsten till bättre behövande. Istället kan man välja ett billigare elavtal och själv ge bort motsvarande pengar till välgörenhet. Det låter väl bra? Jo, det hade varit bra om det inte vore för att det är felaktigt.

Ett enkelt sätt att kontrollera detta är att använda sig av den enda oberoende elprisjämförelsetjänsten Elpriskollen.se som ligger under myndigheten Energimarknadsinspektionen. Om vi till exempel jämför oss med de 10 största och vanligaste elbolagen som tillsammans har 75 % av kunderna i Sverige så placerar sig GodEls elavtal så här:


Elbolag
Jämförpris i öre/kWh inkl moms
GodEl 38,76
Bixia 39,88
Mälarenergi 40,85
Göteborg Energi 42,94
E.ON 45,31
Fortum 45,5
Kraftringen 47,68
Skellefteå Kraft 49,79
Telge Energi 53,14
Jämtkraft 55,44
Vattenfall 57,63

Priserna avser jämförpriser i april 2020 exkl eventuella lockpriser/nykundsrabatter vid en förbrukning på 2000 kWh i elområde 3.

Men pris är såklart inte allt. Utöver att ditt elavtal är bland de absolut billigaste på elmarknaden, oavsett vad du förbrukar, så är din el 100 % märkt Bra Miljöval (som ingår i elpriset ovan).

Tillsammans driver vi förändringen till en schysst elmarknad – för dig, för miljön och för vår omvärld.

/Björn Björnson, elnörd GodEl

Dela nyhet