Vinnarna av Startup4Climate har korats

Juryn i innovationstävlingen Startup 4 Climate har utsett två vinnare som tillsammans får dela på 2 miljoner kronor. Nu accelererar vi arbetet för att uppnå ett långsiktigt hållbart energisystem.

Bland åtta nominerade startup-företag blev det till slut Enjay och Peafowl Solar Power som kammade hem storvinsten. Vinnarna korades under ett sprakande finalevent på Norrsken House i Stockholm. Förutom en miljon kronor var vinner de personlig coachning med en jurymedlem för att stötta deras resa ännu mer.

Energiåtervinning och transparenta solceller

Enjay är ett Malmöbaserat företag som har tagit fram ett energiåtervinningssystem för restaurangbranschen. Den energi som i vanliga fall försvinner ut genom ventilationen tar innovationen “Lepido” tillvara på genom att låta energin användas på nytt av restaurangen. På så vis sparas både energikostnader och koldioxidutsläpp.

Något helt annat, men minst lika relevant, är Peafowl Solar Power från Uppsala och deras nästintill osynliga solceller. Peafowls huvudfokus är att använda solcellerna i byggnader för så kallad smart styrning och göra byggnaderna så energieffektiva och klimatvänliga som möjligt. Smart styrning av byggnader kan spara enorma mängder energi och kostnader som i dagsläget går till ineffektiv uppvärmning, ventilation och luftkonditionering.

Läs mer om vinnarna och resten av tävlingen på startup4climate.com.

Se sändningen från finaleventet då vinnarna korades på vår YouTube-kanal.