Bänka dig framför tv:n.
För en kWh kan du kolla på tv i cirka sex timmar (om du har en LCD-tv). Du hinner med andra ord se klart Fanny och Alexander, som klockar in på 5 timmar och 26 minuter.
Koka potatisen och brysselkålen.
Brassa självklara julbordsfavoriter på en induktionshäll i 33 minuter för en kWh.
Upplyst i två dygn.
Har du en klassisk adventsljusstake kan du ha den tänd i 48 timmar. Har du en adventsljusstake med LED-ljus kan den lysa i häpnadsväckande 1 429 timmar – alltså nästan hela vägen fram till påsk (eller ja, i ungefär 59 dygn åtminstone).
Vispa grädde till ris à la Maltan.
Känner du starkt för den klassiska desserten ris à la Malta? Då har vi goda nyheter. Din elvisp kommer inte ens i närheten av att förbruka en kWh när du lättvispar grädden.
Håll det tänt med timer.
Ljusslinga i granen, på balkongen eller i trädgården? Låt den lysa i fem timmar för en kWh och använd gärna en timer för att nyttja slingan när det behövs som mest.
Preppa och peppa för pepparkaksbak.
Här kommer en älskvärd mattekluring. Hur många plåtar pepparkakor kan du grädda i din varmluftsugn, utan att förbruka mer än en kWh? Vi gör en snabb överslagsräkning och säger att det borde räcka till cirka fyra plåtar.
Utomhus-hälsning.
Ett annorlunda år kräver annorlunda lösningar. Träffar du dina nära och kära utomhus för en corona-säker julhälsning vill du kanske värma upp dem med infravärme? För en kWh får du en varm halvtimme.
Fixa frisyren.
Hur många kalufser hinner du föna på 40 minuter? Fort! Fös in hela familjen under blåset och fixa julfrisyrerna.
Så räknar du ut kWh.
Saknar du något på listan? Leta efter en märkning på din apparat som anger W-förbrukning. Följ sedan vår formel för more fun the-kWh-way.
- Förbrukning x antal timmar du använder apparaten per dag = wattimmar per dag
- wattimmar per dag/1000 = kWh-förbrukning per dag
- kWh-förbrukning x 30 = månadsförbrukning