Hej Kajsa! Vad händer med oss i en elpriskris?
– När vi människor upplever stress och obehag tenderar vi att likt en struts stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting. Rent rationellt borde vi istället bli handlingskraftiga, se över vår elkonsumtion och göra upp en ekonomisk plan för hur vi ska klara av högre elpriser – men så är tyvärr inte alltid fallet.
Hur kan vi tänka då, för att inte bli som strutsar? Eller ännu värre – drabbas av panik?
– I fallet med elpriser kan det hjälpa att synliggöra effekten, att göra beteendet transparent. Vår elkonsumtion är lite hemlig för oss medan den sker. Vi märker inte av den förrän räkningen kommer och då är det “för sent”. Så vi behöver göra elen mer synlig i vardagen. Ett sätt är att via ditt elbolag kika närmare på elkonsumtionen och göra en lista på vilka apparater eller aktiviteter som drar mest el hemma hos er. Sedan skapar ni någon form av påminnelse som får er att reflektera över konsumtionen. Låt barnen vara med och rita eller skriva lappar som påminner om att exempelvis släcka lampor och hänga tvätten istället för att torktumla. Sedan kan ni jämföra elräkningen månad för månad och gemensamt bestämma hur ni ska belöna er när ni lyckats använda mindre el.
Finns det något sätt att göra det mindre tråkigt att betala fakturor?
– Att i slutet av månaden betala räkningar kan kännas motigt och kanske som att dina sista slantar ryker. Om du istället betalar dina räkningar samma dag som du får lön, när kontot är mer välfyllt, minskar förhoppningsvis obehaget. En så enkel grej som att ha dina räkningar på autogiro så att du själv slipper se de faktiska summorna varje månad kan också underlätta. En annan idé är att ha ett separat konto för just räkningar, där du separerar pengar som ska gå till räkningar från pengar som du vill ha till annat. I spar-appen Dreams finns en funktion som kallas Tjuven som på slumpvis vald dag varje månad “tar” en viss summa pengar och för över till ditt sparkonto. Smart sätt att lura vår hjärna och slippa obehag och ändå försäkra oss om att vi sparar.
Beteendelabbet arbetar med nudging och beteendeförändring – och vill underlätta för individer att agera på ett sätt som är positivt för både person, plånbok och planet. Vill du veta mer om nudging och beteendeförändring? På www.beteendelabbet.se kan du läsa mer och signa upp på deras nyhetsbrev. Beteendelabbet finns även på Instagram: @beteendelabbet.