UnderbaraClaras jultips

Det är skillnad på pynt och pynt. Vi frågade Clara "Underbara Clara" Lidström om hon kunde ge sina bästa tips för hur man kan skapa 100 procent julmys utan att paja planeten.

Det finns miljösnälla sätt att skapa julstämning. Jag pyntar helst med naturliga ting – granris, äpplen, mossa och halm. Mitt pynt kommer från loppisar och en del har jag också ärvt. Till granen brukar jag dekorera pepparkakshjärtan med kristyr och göra gammaldags julgranspynt av kräpp- och silkespapper. Det är både vackert och en mysig pysselstund med barnen. Julen ska ju vara god också mot moder jord.

Fem tips för en klimatsmartare och mer hållbar juletid

1. Pynta med naturliga ting – granris, kottar, äpplen och nejlikofyllda apelsiner.

2.  Använd ljusslingor med ledlampor som drar mindre energi.

3. Köp julklapparna begagnade – det är mycket mer personligt. Hitta unika böcker på antikvariat, eller vackert porslin på loppis och antikaffärer. Mina bästa julklappar har varit sånt som köpts på loppis.

4. Hoppa över plastjulkulor och dekorera istället granen med pepparkakor, pappersgirlander, halmfigurer och smällkarameller.

5. Leta juldekorationer på loppisar – i juletid brukar de fyllas av pynt. Jag håller utkik efter gammaldags porslinstomtar, julkrubbor, små träljustakar och plåtburkar med julmotiv.

Fler tips:

7 saker att tänka på när du ska köpa hållbara julklappar.

Grön julsallad med minibiffar av morot och linser.

Dela nyhet