Tokrea på el – dags att göra ingenting alls

Elmarknaden har haft en minst sagt annorlunda vår i år. Elen har legat på rekordlåga priser, till och med under nollan, och coronapandemin har gjort att elförbrukningen stuvats om i samhället. Så vad händer nu? Vår elnörd Björn benar ut det rådande läget och förklarar varför det rörliga avtalet fortsätter att vara det bästa för plånboken.

Efter en mild, blöt och blåsig vinter har elpriserna under första halvan av året varit rekordlåga. I februari pressades elpriset så lågt att det under några timmar blev negativt för första gången någonsin i Sverige. I praktiken betydde det att elproducenterna fick betala för att bli av med elen, medan du med rörligt elpris fick tillbaka pengar under de timmarna.

Under våren började vi också se effekter på elpriset från coronapandemin. Elanvändningen har flyttats från kontoren till hemmen, och nedstängningen av delar av industrin har minskat elanvändningen utöver det normala för årstiden.

De stora snömängderna som kom i vintras får nu effekt på elpriset när det blivit så varmt ute att vårfloden kommit igång på allvar. Det har fått elpriset under inledningen av juni att vara nära nollstrecket ett flertal gånger, och priset för månaden som helhet ser nu ut att gå mot det lägsta på 20 år.

Prognosen för resten av sommaren pekar på fortsatta rekordpriser. Med reservation för regionala prisskillnader (generellt sett är elen billigast i norra Sverige och dyrast i södra) så tror marknaden just nu på ett elpris på 7-8 öre/kWh i juli och 12-14 öre/kWh i augusti. Först till hösten återgår elpriset till mer normala nivåer på 20-30 öre/kWh.

Att elpriset förväntas röra sig från extremt låga nivåer under sommaren till mer vanliga nivåer i höst betyder dock inte att det skulle vara ett bra tillfälle att binda elpriset nu. De fasta elpriserna speglar den förväntade prisutvecklingen för det rörliga elpriset. Så för att du ska spara på ett fast elpris behöver du veta något som marknaden som helhet inte vet. Eller så kan du chansa, men det har historiskt bara lönat sig i 20% av fallen. Sannolikt tar du därför bäst vara på de låga elpriserna genom att behålla rörligt elpris vad som än händer.

Taggar

Dela nyhet