The story om Earth Day.

Den 22 april är det Earth Day. Trots att det nyss var Earth Hour och det är väl ungefär samma sak och behövs det verkligen fler dagar för det här? Men det var ju också just helg och det är ju ungefär samma som förra veckan och behöver vi verkligen fler helger? Planeten vi bor på kan gott få åtminstone två dagar om året, och den här dagen kan vi väl kolla på några av de saker som Earth Day har åstadkommit under de 50 år den har funnits till.

1970 gick den första Earth Day av stapeln i USA. Miljontals människor slöt samman för att få politiker och företagare att, tja, skärpa till sig helt enkelt. Resultatet blev skapandet av EPA, Environmental Protection Agency, tillsammans med lagar för ren luft och rena vatten.

Sedan 1970 har Earth Day fortsatt som ett årligt event. 1990 var första året som dagen uppmärksammades globalt. Fokus låg på återvinning, något som fortsätter än idag genom enorma skräpplockardagar på stränder, i skogar och i städer. Vill man vara extra modern funkar det nu också att plogga.

Sedan blev det 2010 och då startades The Canopy Project vars syfte är att plantera miljontals träd över hela planeten tillsammans med lokalbefolkningar. Minns du den förödande jordbävningen på Haiti 2010? The Canopy Project planterade över 500 000 träd på ön för att återställa landet. Under 2020 planerar organisationen att plantera ytterligare 7,8 miljarder träd, ett för varje människa på jorden.

I år fyller Earth Day 50 år och med över 1 miljard engagerade varje år är rörelsen större än någonsin. Så många aktiviteter är planerade världen över att det inte är lönt att prata om dem här när det finns en fantastisk hemsida för allt detta. Så spana in Earth Day på webben och hitta olika sätt att ta klimat-action den 22 april.

Taggar

Dela nyhet