Senaste nytt från våra partners: från katastrofhjälp till podcast om bortglömda unga.

Vår vinst går till organisationer som jobbar för att göra världen bättre. Just nu är Läkare Utan Gränser och Rädda Barnen på plats vid jordbävningsdrabbade Syrien och Turkiet, SOS Barnbyar släpper podcast och Barncancerfonden synar kunskapsluckor hos allmänheten. Det och mycket mer i månadens svep från våra partnerorganisationer.

Foto: Hadia Mansour, Läkare Utan Gränser

 

Läkare Utan Gränser är på plats i Syrien.

Den sjätte februari drabbades sydöstra Turkiet och norra Syrien av kraftiga jordbävningar. Sedan dess har de drabbade regionerna haft en mängd efterskalv och skadorna är enorma. Bara i Turkiet tros minst 5 600 hus rasat samman och antalet döda i de båda länderna rapporteras vara över 41 000 personer. Läkare Utan Gränser har vårdinrättningar i Syrien, och har hittills tagit emot 3 465 skadade och 551 omkomna. Vill du stötta deras arbete? Swisha 900 60 32 och märk betalningen LIV.

 

Även Rädda Barnen är på plats i Turkiet och Syrien.

Rädda Barnens prioritet i Turkiet och Syrien just nu är att skydda och rädda barns liv. Det kalla vädret och skadad infrastruktur komplicerar räddningsinsatserna, men Rädda Barnen arbetar dygnet runt för att kunna ge akut stöd. Insatserna kommer att breddas under de kommande veckorna och Rädda Barnen kommer även finnas på plats för hjälpa familjer bygga upp sina liv på nytt. Vill du bidra till deras arbete? 149 kronor räcker till exempel till tolv varma filtar. Swisha 902 00 33.

 

SOS Barnbyar släpper podcast om en bortglömd grupp unga.

Podcasten På Egna Ben handlar om unga som lämnat samhällsvård, till exempel HVB-hem eller familjehem, och ensamma kastas ut i vuxenlivet. Podden belyser situationen för de unga och att de ofta lämnas vind för våg och både blir bortprioriterade och bortglömda av samhället.
Klicka här för att lyssna på podden i Spotify.

 

Stockholms Stadsmissions projekt Mötesplats Mariatorget nominerat till arkitekturpris.

Varje år delas Kasper Salin-priset ut, Sveriges Arkitekters utmärkelse för Årets bästa byggnad. I år är bland andra Stockholms Stadsmissions projekt Mötesplats Mariatorget nominerade. Mötesplats Mariatorget håller till i S:t Paulskyrkan, en frikyrka som nu renoverats varsamt och återbyggts för att skapa en välkomnade mötesplats.

 

Barncancerfonden har nyligen uppmärksammat Barncancerdagen.

I samband med Barncancerdagen den 15 februari släppte Barncancerfonden en undersökning där de testat allmänhetens kunskap om just barncancer – och tyvärr visar undersökningen att det finns stora kunskapsluckor. Varannan tillfrågad tror till exempel, felaktigt, att föräldrarnas livsvanor kan öka risken för att deras barn ska drabbas av cancer. Läs mer om undersökningen här.

 

Naturskyddsföreningen samlar in namnunderskrifter mot PFAS.

Under samlingsnamnet PFAS ryms tusentals högflorerande ämnen som alla har en sak gemensamt: att de är extremt svåra att bryta ner. Studier visar dessutom att människor som utsätts för vissa PFAS-ämnen kan drabbas av allt från tarmsjukdomar till leverskador, och forskare tror även att de mest kända PFAS-ämnena kan vara både cancerframkallande och påverka reproduktionsförmågan negativt. PFAS är med andra ord skräp och nu vill Naturskyddsföreningen stoppa PFAS. Skriv gärna på deras namninsamling här.

 

Hand in Hand sjösätter nytt projekt för att främja saffransodling.

I december lanserade Hand in Hand ett nytt projekt tillsammans med kokboksförfattaren Siri Barje. Projektet heter The Red Gold och målet är att hjälpa bönder i Afghanistan att transformera sina olönsamma jordbruk med hjälp av en mer eftertraktad gröda, nämligen saffran. Projektet som pågår fram till 2025 kommer att förvandla 3 000 bönder till saffransentreprenörer med makt över hela värdekedjan. Här kan du läsa mer om projektet.

 

Varje år delar vi ut vår vinst till våra partnerorganisationer. Du som är kund hos oss kan påverka hur stor andel av vår vinst som en organisation får. Logga in på MittGodEl för att välja den organisation du vill stötta.

Dela nyhet