Så sparar du 95 procent av energin i jul

Behöver jag köpa nya ljusstakar med LED-lampor? Bör jag ha en timer för julbelysningen? I den här guiden för hållbar julbelysning lär du dig hur du minskar energianvändningen med upp till 95 procent.

Behöver jag köpa nya ljusstakar med LED-lampor?

Genom att välja energisnåla lampor kan du minska energianvändningen för julbelysningen med upp till 95 procent. Vad gäller ljusstaken räcker det med att du byter ut glödlamporna mot LED-lampor. Kom ihåg bara att du behöver byta alla lampor för att ljusstaken ska fungera.

Bör jag ha en timer för julbelysningen?

Om du fortfarande har glödlampor för julbelysningen kommer det definitivt att löna sig. Har du däremot bytt ut all julbelysning till LED-lampor är det inte lika självklart. Det beror på att LED-lamporna är så energisnåla att timerns egen energiförbrukning kan motsvara samma mängd som om du istället haft lamporna tända hela tiden. Har du redan valt LED-lampor för din julbelysning är det därför oftast bäst att släcka och tända manuellt.

Jag har hört att jag spar mer el genom att låta belysningen vara på hela tiden istället för att släcka när jag inte använder den. Stämmer det?

Nej, det är en myt som troligen kommer från att gamla lysrör med glimtändare inte höll lika länge om de tändes och släcktes ofta. Elförbrukningen påverkades däremot inte i någon större utsträckning. Med dagens lampor lönar det sig i princip alltid att släcka när du inte längre behöver ljuset och det gäller även LED-lampor.

Dela nyhet