Så här får du dina skor att hålla länge.

Det är dags att ställa undan kängorna och ta fram de efterlängtade vårskorna. I samband med det är tajmingen extra bra för att preppa pjucksen för ett långt och hållbart liv. Vi frågade Cecilia Blankens, grundare av skomärket Blankens, om hon inte kunde dela med sig av sina bästa skovårdstips och det kunde hon!

Ett supersmart knep för att ge dina skor längre livslängd (och på det viset också göra dem mer hållbara!), är att vara noga med att ta hand om dem! Alldeles särskilt är det viktigt inför en ny årstid när du kanske ställer undan vinterkängorna under några månader. Att se till att de är rengjorda och smorda innan sommarförvaring, gör att de är snygga och mjuka när det är dags att plocka fram dem igen.

Fem enkla skovårdstips:

1. Smörj in med skofett

Läderskor älskar att smörjas in med ett neutralt och naturligt skofett. Börja med att torka av grus och damm med en lätt fuktad trasa. Sedan tar du en gammal tygbit eller en av de där ensamma strumporna som alltid blir över, dutta tyget i skofett och smörj in lädret. Upprepa gärna en gång i veckan så håller sig dina skor snygga och mjuka länge länge.

2. Ta bort fläckar

Fläckar på mockaskor får du lätt bort med en mockaborste, en supersmart investering om du gillar mjuka och sköna mockaskor och vill att de ska hålla sig i form länge. Borsten får bort fläckar och ruggar upp ytan så att skon får en nästan-ny finish. En impregnerade mockaspray är också bra att ha hemma, användes i förebyggande syfte.

3. Låt skorna torka

Om dina skor blir blöta eller fuktiga låter du dem torka ordentligt innan du bär dem igen. Fuktiga skor trampas lätt ut och kan bli för stora och tappa formen.

4. Byt ut sulan

Många skor har en tunnare slitsula, använd all den kunskap din lokala skomakare besitter och be hen avgöra när det är dags att byta sulan. Vänta inte för länge bara!

5. Förvara rätt

När du ställer undan dina skor för säsongen, se till att de är smorda och rena, och ställ dem gärna i en kartong eller mjuk tygpåse. Undvik direkt ljus som gör att läder torkar och kan spricka.

Slutligen – variera dina skor! Fötter mår bäst av att inte gå i samma skor varje dag. Investera i några bra och välgjorda skor och varva dem, så räcker både fötter och skor länge.

/Cecilia Blankens

Dela nyhet