Så bidrar Gustafs prisade innovation till klimatomställningen.

Förnybar el, luft och vatten. Det är ingredienserna när förra årets vinnare av innovationstävlingen Startup 4 Climate framställer fossilfri konstgödsel. Startupbolaget NitroCapt vill öka skördarna och samtidigt minska gödselns klimatpåverkan.

En stor del av världens fossilbaserade utsläpp av växthusgaser kommer från tillverkningen av kvävegödsel. Uppsalabolaget NitroCapt utvecklar en ny kemisk process för att framställa kvävegödsel fossilfritt med hjälp av förnybar el, luft och vatten. Målet är att öka skördarna till en växande befolkning världen över, samtidigt som klimatpåverkan från gödselprocessen nästintill elimineras.

Gustaf Forsberg är vd för NitroCapt och bolagets grundare. Det var på bondgården Norra Hovberga, belägen mitt emellan Sala, Västerås och Enköping som intresset för jordbruk föddes. Efter gymnasiet läste Gustaf teknisk fysik och blev sedan agronom.

– Mitt driv har alltid varit att lösa olika miljöproblem inom jordbruket och industrin. Jag fick den ursprungliga idén till NitroCapt redan 2006, men det var först när bolaget jag arbetade för lades ned som jag tog mig tid att utforska idén ordentligt. Jag kontaktade min briljanta medgrundare Peter Baeling som är en väldigt kreativ och erfaren kemiingenjör. Han tyckte att det var en jättebra idé och hade själv flera avgörande förslag på hur den kunde vidareutvecklas, berättar Gustaf.

Tillsammans med forskare runt om i Europa, som arbetade på goodwill-basis för de tyckte att idén var så spännande, har Gustaf och Peter utvecklat innovationen och så småningom kunde de söka patent och satsa på sin affärsidé – på riktigt.

Drivet att bidra till en bättre värld har alltid funnits där och en av Gustafs förebilder är Bill Gates.

– Han låter alla sina tillgångar gå till forskning och utveckling för att göra jorden till en bättre plats, det är väldigt inspirerande. Jag har också många förebilder inom mänskliga rättigheter, som Nelson Mandela och Malala Yousafzai. Jag ser upp till starka personer som vågar gå igenom gigantiska utmaningar och aldrig ger upp i vetskapen om att de gör rätt och bidrar till en bättre värld.

Siktet inställt på världsmarknaden

När juryn utsåg NitroCapt som en av två vinnare av Startup 4 Climate 2022 blev Gustaf både överraskad och stolt.

–  Vi är jättestolta över vad vi bidrar med, men jag blev överraskad med tanke på den tuffa konkurrensen. Vinsten gav framför allt extra entusiasm och självförtroende i vårt team som redan har ett stort driv för att lösa miljöproblem och arbeta för en bättre värld. Det känns bra att ha detta i ryggen när vi snabbt ska växla upp, säger Gustaf.

NitroCapt står inför en stor expansion, och är i full gång att fördubbla sitt team på kort tid. Planen är att ta ansenliga marknadsandelar på världsmarknaden och att på sikt bli förstahandsvalet för den nya framväxande gödselindustrin.

Enligt Gustaf bidrar både prispengarna och uppmärksamheten till verklig nytta – både för NitroCapt och för energiomställningen.

– Energifrågan är en viktig nyckel i omställningen till ett klimatneutralt samhälle, i samklang med naturen och med vad jorden klarar av. Startup 4 Climate är inriktat på lösningar inom energiområdet och priset gör verklig nytta, säger Gustaf.

Det här är Startup 4 Climate:

  • En innovationstävling som ska bidra till att snabba på klimatomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner.
  • Tävlingen är instiftad av Ellevio och GodEl och drivs i samarbete med THINGS och We Don’t Have Time.
  • Ansökningsperioden för Startup 4 Climate 2023 pågår från den 24 maj till den 20 augusti.
  • Därefter följer folkets omröstning. Vinnare koras vid ett finalevent i november.
  • Mer info på https://startup4climate.com/

Dela nyhet