Recept: Midsommartårta utan ugn

Vår kundservicechef Isa bjuder på somrig midsommartårta i världsklass. Krispig botten möter len jordgubbsmousse och färska jordgubbar. Tårtan bakas helt utan ugn, så att du dessutom sparar på energin. Som vi brukar säga: den bästa kilowattimmen är den som inte används. Glad midsommar!

Botten
15 digestivekex
75 g brynt smör

Mixa eller krossa digistivekexen i en mixer eller för hand tills de är smuliga.
Häll i det brynta smöret och blanda runt.
Tryck ut smulorna till en botten i en springform.
Låt stå kallt medan du gör jordgubbsmoussen.

Jordgubbsmousse
5 st gelatinblad (eller vegetariskt alternativ)
400 g färska jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Dekoration
Jordgubbar
3 dl vispad grädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Mixa jordgubbarna i en matberedare/stavmixer eller mosa dem för hand tills du får en slät puré.
Mixa äggulor och florsocker till en fluffig smet. I en annan bunke, vispa grädden till en lätt fluffig konsistens.
Värm cirka en dl av din jordgubbspure i en kastrull, rör sedan ner gelatinbladen och mixa på låg värme tills de smält.
Ta bort från värmen och blanda med resten av puréblandningen.
Vänd försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan även grädden, och rör till en jämn slät smet.
Häll smeten över bottnen och låt stå i kylskåpet eller frysen i ca 4 timmar.

Dekorera med spritsad grädde och färska jordgubbar, och gärna med somriga blommor.

Tips 1. Det kan vara svårt att få tårtan att lossa fint från kanten av formen. Ett tips är att frysa tårtan och använda en tunn kniv för att skära längst kanterna. Då släpper moussen fint från formen och du får en snyggare finish.
Tips 2. Om du har mousse över och en silikonform kan du med fördel fylla dessa och ställa in i frysen – det blir jättefint att dekorera tårtan med.

Dela nyhet