Naturskyddsföreningen: en kampanj med sting

Våren spirar och värmen väntar hörnet. Många ser nu fram emot en årstid som bjuder smakrika frukter och bär, men är det verkligen något vi kan ta för givet? För tredje året i rad lyfter Naturskyddsföreningen de livsviktiga bina och hur du kan bidra till deras överlevnad.

Operation: Rädda bina

Läget för vilda bin och andra pollinatörer är akut. I Sverige är en tredjedel av våra 270 arter av vildbin på väg att försvinna helt. Gifter, matbrist, ett förändrat landskap och klimatförändringar hotar våra vilda trädgårdsmästare. Operation: Rädda bina är en satsning från oss på Naturskyddsföreningen för att öka kännedomen om binas allvarliga situation och hotet mot den biologiska mångfalden. Vi vill lyfta de fantastiska bina och det livsviktiga arbete de utför. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är nämligen pollinerad av bin och andra insekter. Att hjälpa bina är alltså att samtidigt hjälpa oss själva. Under våra tidigare år har Operation: Rädda bina-kampanjen lockat tiotusentals människor som utfört olika räddningsinsatser. Vill du bidra till binas överlevnad? Då kan du:

  • Välja ekologiskt när du handlar. Och framför allt när du köper mjöl och bröd, jordgubbar, kött och mejeriprodukter, rapsolja och päron. Studier har visat att ekologiska lantbruk har högre artrikedom och dessutom använder de inte kemiska bekämpningsmedel.
  • Bygga hotell. Ja, för bin alltså. Dagens vilda bin har svårt att hitta någonstans att bo och med hjälp av en träbit och en borrmaskin kan du enkelt lösa en del av bostadsbristen.
  • Skapa en sommaräng. Knappt en procent av de sommarängar som fanns i Sverige för hundra år sedan finns kvar. Om du har trädgård kan du låta en del av gräsmattan bli ängsmark. Ett första steg är att klippa gräsmattan mer sällan och sluta använda gödsel. Redan under det första året kommer det att poppa upp blommor.
  • Fylla dina balkonglådor, krukor eller rabatter med bivänliga blommor som ger nektar och pollen hela säsongen. Till exempel kryddväxter eller andra blommor med mycket pollen och nektar.

Mer information hittar du på Operation: Rädda bina.

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen