Hur stor klimatpåverkan har din elförbrukning?

I januari förbrukade jag 49 kWh och klimatpåverkan var 0,61 kg CO₂e. Men vad innebär det? Det finns många sätt att mäta sin klimatpåverkan och beroende på var man väljer att göra sina avgränsningar kan resultatet bli alldeles för lågt, för högt eller ganska så rätt. 

När vi tog fram GodEls klimatavtryck valde vi att vara så omfattande som möjligt. Vi räknade urdruckna mjölkpaket, snigelpost och digitala fakturorbyggmaterial till vindsnurrorna och vad våra välgörenhetspartners gör med pengarna de får från elavtalen. Ja, och så allt där emellan som också är en förutsättning för att vi ska kunna leverera el i världsklass till dig. 

Följ din förbrukning månad för månad.

Den genomsnittlige svensken släpper ut ungefär 10 ton CO₂e per år. Till 2050 måste den siffran sjunka till 1–2 ton och där ska min elkonsumtion få plats. Månad för månad kan jag nu få bättre förståelse för vilken klimatpåverkan jag faktiskt har när jag laddar min mobil, lagar middag med en vän eller glömmer bort att släcka lampan innan jag åker på semester. Förhoppningsvis kan jag också förstå hur jag kan använda min el bättre.

Så ta en minut och spana in din egen klimatpåverkan. Är du nyfiken på hur mycket ost du kan äta för 1 ton CO₂e? det och mycket annat har vi nämligen rett ut förut. 

Logga in på Mitt GodEl och få koll på din förbrukning.

Dela nyhet