Hur påverkar corona elmarknaden?

Påverkas elbolagen av coronakrisen? Vad händer med elpriset? Kommer elräkningen bli snordyr nu när vi jobbar hemma så mycket? Björn förklarar läget just nu och om du scrollar hela vägen ner så kan du ta del av hans energispartips för hemmakontoret.

GodEl och andra elleverantörer har hittills varit förskonade från de omedelbara effekterna av coronapandemin. En anledning är att el behövs och används även i kristider.

Än så länge kan vi inte härleda coronapandemin till någon minskad elanvändning i Sverige trots att delar av samhället mer eller mindre stängts ner. Istället har mycket av elanvändningen, och därmed även elkostnaderna, flyttat från kontoren till hemmen.

Trots det lär det knappt bli märkbart på elräkningen. För den här vinterns milda, blåsiga och blöta väder har fullkomligt dumpat priset på el. I januari låg börspriset på el (elområde 3) på ca 25 öre/kWh. I februari sjönk det till 19 öre/kWh, och i mars till 15 öre/kWh. Efter drygt halva april ligger elpriset på låga 7 öre/kWh och är därmed på god väg att bli den billigaste månaden på 20 år.

Energispartips för dig som jobbar hemifrån

Såklart är det låga elpriset inget skäl till att vaska elen, den billigaste och mest miljövänliga kilowattimmen är fortfarande den som aldrig används. För dig som jobbar hemifrån kommer här tre tips på hur du håller nere elanvändningen:

  • Apparater i stand by-läge är kanske de onödigaste eltjuvarna. Stäng av dator och eventuell extraskärm samt dra ur laddaren när du jobbat färdigt.
  • Det går åt mer disk när man jobbar hemifrån. Om du har diskmaskin – se till att fylla maskinen helt innan du drar igång den och använd gärna ekoprogrammet.
  • Många av oss har det alldeles för varmt hemma. Inte nog med att man blir trög i huvudet av det, det går också åt mycket energi. Om du kan, sänk temperaturen litegrann. Energianvändningen minskar med ca 5 % för varje grad du sänker.

Taggar

Dela nyhet