Palak paneer, 4 portioner.
Ingredienser:
- 400 g paneer, alt. halloumi eller grillost
- 2 msk olja eller smör för stekning
- 200 g färsk spenat
- 1 msk olja
- 1 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 bit ingefära, ca 2 cm, riven
- 2 tomater, hackade
- 400 g krossade tomater
- 2 gröna chilifrukter
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk garam masala
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk chilipulver
- 1 dl kokosmjölk
Gör så här:
- Koka spenaten i en kastrull med lättsaltat vatten i 2–3 minuter tills den blir mjuk.
- Häll av vattnet och kyl spenaten snabbt i isvatten för att bevara den gröna färgen.
- Häll av isvattnet och mixa den kylda spenaten till en slät puré.
- Skär osten i kuber och stek i olja eller smör tills de är gyllene på alla sidor.
- Hetta upp olja i en panna. Tillsätt spiskummin och låt det fräsa i några sekunder.
- Lägg i hackad lök och fräs tills den får färg.
- Tillsätt riven ingefära, vitlök och grön chili, stek i ytterligare någon minut.
- Rör ner hackade tomater, krossade tomater, gurkmeja, chilipulver och en nypa salt.
- Låt det puttra på medelvärme tills tomaterna mjuknar.
- Tillsätt spenatpurén i pannan och rör om. Låt såsen puttra i ca 5 minuter.
- Tillsätt stekt ost och garam masala. Låt det puttra i ytterligare 3–5 minuter.
- Rör ner kokosmjölk och smaka av med salt.
Servera med basmatiris och gärna ett naanbröd. Smaklig måltid!