• Recept
  • Publicerad:

Grönt nytt år med Palak paneer.

Förra året slutade för många med skinka, korvar, köttbullar och kanske en bit oxfilé. Därför vill vi tipsa om lite mer hållbara proteiner såhär när det nya året tar sin början. Här kommer ett grönt favoritrecept som passar perfekt när man vill ha lite extra skjuts för smaklökarna.

Palak paneer, 4 portioner.

Ingredienser:

  • 400 g paneer, alt. halloumi eller grillost
  • 2 msk olja eller smör för stekning
  • 200 g färsk spenat
  • 1 msk olja
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 bit ingefära, ca 2 cm, riven
  • 2 tomater, hackade
  • 400 g krossade tomater
  • 2 gröna chilifrukter
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk garam masala
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1 dl kokosmjölk

Gör så här:

  1. Koka spenaten i en kastrull med lättsaltat vatten i 2–3 minuter tills den blir mjuk.
  2. Häll av vattnet och kyl spenaten snabbt i isvatten för att bevara den gröna färgen.
  3. Häll av isvattnet och mixa den kylda spenaten till en slät puré.
  4. Skär osten i kuber och stek i olja eller smör tills de är gyllene på alla sidor.
  5. Hetta upp olja i en panna. Tillsätt spiskummin och låt det fräsa i några sekunder.
  6. Lägg i hackad lök och fräs tills den får färg.
  7. Tillsätt riven ingefära, vitlök och grön chili, stek i ytterligare någon minut.
  8. Rör ner hackade tomater, krossade tomater, gurkmeja, chilipulver och en nypa salt.
  9. Låt det puttra på medelvärme tills tomaterna mjuknar.
  10. Tillsätt spenatpurén i pannan och rör om. Låt såsen puttra i ca 5 minuter.
  11. Tillsätt stekt ost och garam masala. Låt det puttra i ytterligare 3–5 minuter.
  12. Rör ner kokosmjölk och smaka av med salt.

Servera med basmatiris och gärna ett naanbröd. Smaklig måltid!

Dela nyhet