Billigare och bättre elbilsbatterier.
LFP (lithium iron phosphate) är en batterityp som blivit alltmer populär i elbilar världen över. De stod för sex procent av marknaden 2020 och är nu uppe i hela 30 procent. Utöver att de är betydligt billigare än traditionella litiumbatterier, innehåller de inte nickel, mangan eller kobolt – mineraler som kan skada både miljö och arbetare vid brytning och hantering.
Källa: Canary Media
Apropå elbilsbatterier vill vi tipsa om årets båda vinnare i innovationstävlingen Startup 4 Climate som vi driver tillsammans med Ellevio och där vinnarna får 1 miljon kronor vardera. Nordic Bio-Graphite tillverkar grafit, en viktig beståndsdel i elbilsbatterier, helt fossilfritt med hjälp av biomassa. Och Rebaba skapar cirkulära batterisystem då de återanvänder kasserade elbilsbatterier, som har 80 procent kvar av sin kapacitet, i nya brandsäkrade batteribyggsatser. Coolt tycker vi!
Ny lösning minimerar nanoplaster.
Nanoplaster är små plastpartiklar som inte går att se med blotta ögat och som sprids i alla ekosystem. De kan inandas, tränga in i celler och påverka såväl näringskedjor som hormon- och immunsystem. Forskare vid universitetet i Missouri har kommit på en flytande lösning, baserad på naturliga ingredienser, som tar bort hela 98 procent av nanoplasterna i vatten. Små mängder av lösningen kan rena stora mängder vatten och nu lägger forskarna fokus på att ta reda på lösningens maxkapacitet och se om den flytande lösningen kan återanvändas. Vi håller våra tummar och tår – heja team Mizzou!
Källa: Show Me Mizzou
Startup bekämpar PFAS.
PFAS är en grupp kemikalier som kallas för evighetskemikalier eftersom de är extremt svåra för kroppen och miljön att bryta ned. De kopplas till miljö- och hälsorisker, som exempelvis cancer och hormonstörningar.
Ett kanadensiskt startupföretag, NULIFE GreenTech, har utvecklat en teknologi för att hantera både organiskt avfall och de skadliga PFAS-kemikalierna. Organiskt avfall omvandlas till energirik bioråolja, och tar samtidigt bort upp till 95 procent av PFAS i processen. Oljan liknar fossil råolja men produceras från förnybara källor och kan användas i produktionen av biobränslen eller kemikalier.
Källa: Happy Eco News