Good Klimatnews #51.

Höstmörkret är här och då kan det vara välbehövligt med några ljusglimtar för miljön! Denna månads positiva klimatnyheter handlar om allt från nostalgiska 80-talsfrisyrer till en rostig innovation. Håll till godo!

Ozonhålet läker.

De som är äldre än millennials har troligtvis ett starkt minne av ozonhålet, rädslan för hudcancer och de freoner vi hade använt bland annat för att spraya våra hårt stajlade luggar. Det var 80-talets stora miljö-snackis. Nu visar statistik från NASA att förbudet mot giftiga kemikalier har gett effekt – ozonhålet läker och skulle i framtiden kunna vara ett minne blott.

Saltvatten kan ge Europa eget litium. 

I Rhendalen i västra Tyskland finns reservoarer med litiumhaltigt saltvatten. Detta kan både användas för att producera grön energi och utvinna litium som behövs för bland annat elbilsbatterier. Den nya metoden går ut på att borra djupt ner i marken för att pumpa upp saltvatten med litiuminnehåll. Detta är en betydligt mer miljövänlig metod än traditionell gruvdrift, enligt Olof Martinsson, lektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Rost ska fixa el när det är vindstilla.

Luft och järn – det är lösningen för att hålla Irlands förnybara elsystem i gång även när det är vindstilla. Kraftbolaget Futurenergy Ireland planerar att bygga ett enormt energilager på Irland baserat på en ny batteriteknik. Detta blir ett alternativ till litiumjonbatterier, som idag är den mest använda tekniken både i fordon och i storskaliga energilager. Litiumjonbatterier är kostnadseffektiva för att balansera elsystemet under några sekunder eller minuter, men tekniken är fortfarande för dyr för att lagra tillräckligt med energi för att försörja en hel stad under flera dagar.

Rekordminskning av EU:s koldioxidutsläpp.

Över 8% minskade växthusgasutsläpp i EU under fjolåret, enligt Aktuell Hållbarhet. Minskningen är den största årliga på flera decennier (pandemiåret 2020 exkluderat). Vad ligger då bakom denna glädjande utveckling? Mer förnybar energi, mindre kol, ökad kolinlagring och EU:s utsläppshandelssystem anses vara bidragande faktorer. Vidare konstaterar EU-kommissionen att EU har frikopplat den ekonomiska tillväxten från utsläppen – utsläppen har nu minskat 37 procent jämfört med år 1990 samtidigt som det ekonomiska nyckeltalet BNP ökat med 68 procent.

Dela nyhet