Good klimatnews #34.

Vad har engelska ängar, europeiska överenskommelser och privatflygplan gemensamt? Jo, alla har på ett eller annat sätt kvalat in till månadens goda klimatnyheter. Trevlig läsning!

Ny energiuppgörelse i EU höjer ambitionen för förnybart

Efter många långa förhandlingar har EU:s medlemsländer enats om att minst 42,5 procent av unionens energi ska komma från förnybara källor innan år 2030. Det är en betydelsefull ökning från de tidigare överenskomna 32 procenten. Omställningen är en central del i EU:s långsiktiga plan för att bekämpa klimatkrisen och fasa ut de fossila bränslen som tidigare importerats från Ryssland.

Amsterdams Schiphol förbjuder privatflygplan

Europas tredje största flygplats, Schiphol, portar privatflyg och små affärsflygplan från och med 2025-2026. Anledningen är att flygplanen skapar oproportionerligt mycket buller och mer än 20 gånger större koldioxidutsläpp jämfört med vanliga flyg. Även nattflyg får nobben för att minska buller och störningar för boende i närheten. Ett bra steg i rätt riktning, men visst borde de kunna snabba på ännu lite mer?

100 historiska ängar ska återställas i England

I mitten av 1980-talet hade 97 procent av alla ängar som kartlagts i England på 1930-talet strukit med till förmån för bland annat jordbruksmark. Något som tyvärr lett till en stor förlust av biologisk mångfald. Men nu får det vara nog med det. Välgörenhetsorganisationen English Heritage, som förvaltar över 400 historiska platser i landet, har nu bestämt sig för att återställa 100 av dessa historiska ängar till sin forna glans.

Taggar

Dela nyhet