Good klimatnews #28.

Lönsamhetsboom för återvunna solceller, Kalifornien förbjuder bensinbilar 2035 och Hawaii har eldat sitt sista kol. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter.

Lönsamhetsboom att vänta för återvunna solceller.

Solel i all ära, men att uttjänta paneler oftast hamnar på tippen är inget att hurra för. Men, nu visar en ny analys att återvinningen av solceller kan komma att bli en riktig vinstaffär inom bara några år, med ett värde upp mot 2,7 miljarder USD. Anledningen är att cellerna innehåller många eftertraktade mineraler och metaller som i takt med att efterfrågan på solel ökar kommer att bli hårdvaluta i solbranschen.

Kalifornien senast i raden att förbjuda bensinbilar.

Kalifornien har röstat för att förbjuda nya bensin- och dieselfordon från och med 2035. Beslutet är betydelsefullt då det berör USA:s mest befolkade stat med hela 12 % av landets befolkning. Förhoppningen är även att Kalifornien ska kunna påverka andra delstater som ofta spanar på dem för inspiration.

Hawaii har eldat sitt sista kol.

Öarna har länge varit en av USA:s mest ambitiösa klimatstater och nu är de redo för nästa steg. I somras anlände det sista lasset kol och nu är det färdigbränt. I september stängde nämligen öarnas sista kolkraftverk för gott och staten kan fortsätta sin resa mot 100 % förnybart.

Taggar

Dela nyhet