Good klimatnews #27.

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter!

Fossila bilar tackar för sig i EU

EU:s medlemsländer har enats om ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från och med 2035. Beslutet är ett enormt kliv mot unionens mål att vara klimatneutral till 2050 och förhoppningen är att det även kan inspirera andra bensinslukande länder som USA och Kina.

Schweiz har byggt ett vattenbatteri i Alperna

Batteriet, som är ett så kallat pumpkraftverk, har en prislapp på 2 miljarder euro och har tagit hela 14 år att bygga. Nu när det är färdigt kan det lagra 20 GWh energi och är tänkt att användas för att balansera elnätet. Tekniken är på inget sätt ny, men är ett viktigt inslag i elsystemet när vi går mot allt mer oplanerbar kraft. Läs mer om hur ett vattenbatteri funkar här.

Brittisk sjukvård först med fokus på klimatet

Den offentliga sjukvården i Storbritannien, NHS, måste från och med i sommar enligt lag ta hänsyn till klimatförändringarna när de bedriver sin verksamhet. Det kan tyckas självklart, men NHS är faktiskt först i världen med detta, så heja dem!

Taggar

Dela nyhet