Good klimatnews #23.

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter!

Paris skapar ”tysta zoner” för medborgarnas bästa.

Staden har tidigare levererat både hastighetssänkningar och förbud mot dieselbilar, och nu kommer nästa satsning. Den här gången är det genomfartstrafik som ska förbjudas i flera centrala stadsdelar, så kallade “tysta zoner”. Satsningen beräknas leda till ca 100 000 färre bilresor per dag genom centrala delar. Paris framåtlutade stadsplanering är ett sätt att tackla höga nivåer av smog som har kopplats till bl.a. astma, lungcancer och för tidig död.

Lyckat återskogningsprojekt ger mer än bara nya träd.

Miremaskogen, några mil väster om Kenyas huvudstad Nairobi, skövlades under 80- och 90-talens kraftiga sug efter träkol och guld. Resultatet blev förändrade vädermönster, längre torkperioder och årliga översvämningar som ledde till förstörda hem och akut matbrist. Nu har invånarna lyckats återplantera hälften av den forna skogen, 300 000 träd, på bara fem år. Och översvämningarna och extremtorkan, de har börjat lysa med sin frånvaro.

Klimatansvar växer fram hos svenska influerare.

En av Sveriges största influerare med över en miljon följare, Therese Lindgren, har tagit fram ett gäng krav för de modeföretag som vill samarbeta och synas på hennes plattformar. Kraven har knådats fram med en hållbarhetskonsult och innebär bl.a. att företagen måste ha koll på sin klimatpåverkan (och vet hur de ska minska den) och inte ägnar sig åt greenwashing. Vi ser fram emot ringarna på det här vattnet.

Taggar

Dela nyhet