Good klimatnews #22.

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter!

Grönt ljus för vego från svenska magar

Andelen svenskar som väljer vego fortsatte att öka under 2021. Nio procent av befolkningen ser sig nu som vegetarianer eller veganer och andelen som hojtar ”kaninmat!” har sjunkit från 21 till 12 procent på bara några år. Men det är klart, hummus har ju länge varit en ökänd inkörsport till tyngre grönsaker.

Nya krav från EU tvingar storbanker att lägga klimatkorten på bordet

Den Europeiska Bankmyndigheten har tagit fram ett gäng indikatorer som ska visa hur schyssta eller skadliga bankernas aktiviteter är för klimatet och planeten. Några av sakerna bankerna måste rapportera på är hur mycket växthusgasutsläpp de finansierar och hur de ligger i linje med EU:s klimatmål. Tanken är att transparensen kommer göra det lättare för investerare att jämföra banker och säga yay eller nay.

Svensk megautsläppare skyndar på sin omställning till fossilfritt

Och på tal om utsläpp, vilket bolag står för 10 procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp och mer än sju procent av Finlands? Om du sa SSAB så hade du rätt. Stålföretaget har tidigare deklarerat att endast minimala utsläpp ska kvarstå till 2045. Men nu uppgraderar de ambitionerna och tidigarelägger sina planer till 2030.

Taggar

Dela nyhet