Good klimatnews 2019.

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Låt oss därför göra en #tbt till det positiva klimatåret 2019.

EU ska bli klimatneutralt till 2050

Det innebär bland annat att förnybara energikällor kommer att byggas ut och att hela kontinenten behöver använda energi effektivare än vi gör idag.

Italien införde klimatlära i skolan

Italiens regering bestämde att klimatkunskap ska vara ett obligatoriskt ämne i skolan. Klimat och hållbarhet kommer också att gästspela i andra ämnen, som matte och fysik.

Vi pratade rekordmycket om klimatet

Under 2018 publicerades det fler klimatartiklar än någonsin tidigare i svenska medier, och trenden fortsatte under 2019. Det är först när vi pratar om problemen som vi kan börja ta itu med dem, så heja alla som pratar!

Svenskarna åt mindre kött

Länge har den svenska köttkurvan pekat uppåt, men nu har den till slut börjat dala. För mycket kött är en dålig idé både för den egna hälsan och för klimatet. I en undersökning i Dagens Nyheter uppgav fyra av tio svenskar att de hade minskat eller avstått helt från kött av klimatskäl.

Förnybart övertog fossilt under historiskt brittiskt kvartal

Under juli, augusti och september producerade Storbritannien, den industriella revolutionens vagga, för första gången på 137 år mer elektricitet från förnybara källor än från fossila.

Europeiska investeringsbanken stängde dörren för fossila bränslen

I juli 2019 la banken fram ett förslag och i november blev det verklighet: från och med slutet av 2021 är det slutinvesterat i fossila energiprojekt som kol, olja och gas.

EU förbjöd engångsartiklar av plast

Förbudet kommer att träda i kraft 2021. Samtidigt sattes höga mål för insamling och återvinning av andra plastprodukter. Plast utgör 80 procent av allt skräp i haven och av de 25 miljoner ton plast som produceras i EU varje år är det mindre än en tredjedel som hamnar i återvinningen.

Etiopien planterade 350 miljoner träd på en dag

Initiativet drogs igång för att motverka effekterna av klimatförändringarna och den snabba avskogningen i regionen.

Nederländerna fälldes i domstol på grund av otillräckliga klimatmål

Domen föll efter att det fastställts att landets regering inte gör tillräckligt för att skydda sina medborgare från klimatkrisens effekter.

Har du några fler exempel från året som gått?

Taggar

Dela nyhet