Good klimatnews #2

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Låt oss därför göra en #tbt på tre positiva klimatnyheter från förra månaden!

1. Minskade utsläpp från världens energi

Växthusgasutsläpp från den globala energiproduktionen stagnerade under 2019, trots att ekonomin fortsatte att växa. Anledningarna är flera, men avstannandet berodde bland annat på att allt fler elproducenter byter från smutsig kolkraft till renare källor och förnybart. I utvecklade ekonomier sjönk utsläppen till nivåer som inte skådats sedan 80-talet!

2. Klimatet utklassade Heathrow

Flygplatsen Heathrow fick skrota sina planer på att bygga ytterligare en landningsbana. Anledningen? Planerna lirade inte alls med vare sig Parisavtalet eller Storbritanniens uttalade åtaganden för att bromsa klimatkrisen.

3. Parisavtalet – vår mest kostnadseffektiva framtid

Och på tal om Parisavtalet… Potsdaminstitutet publicerade färsk forskning som visar att Parisavtalets 2-gradersmål också är vårt bästa sätt att minimera klimatkostnaderna. Att hejda den globala uppvärmningen idag är alltså mycket billigare än att hantera skadorna i en varmare värld i morgon. Parisavtalet är alltså inte bara bra för livet på planeten, det är också ekonomiskt rimligt. Så där ja, nu kör vi!

Törstar du efter ännu mera good news? Spana in förra månadens inlägg här.

Taggar

Dela nyhet