Good klimatnews #19.

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter!

Klimatet den viktigaste frågan för EU-länder.

I den senaste undersökningen Europabarometern framgår det att invånare i 15 av EU:s 27 medlemsländer anser att klimatfrågan är allra viktigast. I Sverige blev dock “bekämpning av terrorism och brottslighet” den viktigaste frågan, och klimatfrågan seglade in på en andraplats. Men det finns ju ingen kriminalitet på en död planet, som en brukar säga.

Världens mest bakvända handelsavtal portat från EU.

I nästan 30 år har det funnits ett handelsavtal som gjort det möjligt för energibolag att stämma stater som vill minska (!) sina utsläpp av växthusgaser. Japp, du läste rätt. Nu har handelsavtalet äntligen portats från EU och företag kan inte längre begära ersättning för utebliven inkomst om staten vill göra något helt crazy, som att lägga ner ett kolkraftverk eller sluta utvinna olja.

Tack och hej till en av världens största oljereserv.

Och på tal om stater som sätter ner foten… Grönland sätter stopp för allt framtida letande efter olja och naturgas vilket innebär att en av världens största oljereserver aldrig kommer att utnyttjas. Grönlands mineralminister förklarade att det varken är miljömässigt försvarbart eller ekonomiskt attraktivt att borra i området. Och så var det med det!

Taggar

Dela nyhet