Good klimatnews #16

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter!

Skattelättnader för den som skippar nytt.

Hur kan vi minska vår nykonsumtion? En lösning på problemet kommer från regeringen, som föreslår skattelättnader för de som väljer att reparera eller hyra prylar istället för att köpa nytt. Om förslaget går igenom kan den som är sugen på att hyra ut sin borrmaskin eller cykel göra det skattefritt upp till 20 000 kronor om året. Här finns hela förslaget.

Shell får rejäl bakläxa på klimatarbetet.

Ingen har väl missat att Shell fick rejält med smäll på fingrarna från en domstol i Nederländerna, men vi tar det en gång till. Domstolen bedömde att Shells klimatambitioner låg långt ifrån vad som är nödvändigt för att nå Parisavtalets klimatmål. Oljejätten måste nu minska sina utsläpp med 45 procent till 2030, istället för de tidigare planerade 20 procent. Mer om klimatsegern här.

Det blir allt dyrare att förstöra planeten

I maj nådde priset på utsläppsrätter inom EU nya rekordnivåer. Den nya toppnoteringen blev 50 euro per ton koldioxid, och ska alltså få högutsläppare att ställa om genom att svida rejält i plånboken. För två månader sedan kostade ett ton koldioxid 35 euro, och priset spås öka ännu mer under året. Läs mer här.

Taggar

Dela nyhet