Good klimatnews #14

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter!

Vegotrenden tar knäcken på köttvurmen

2020 minskade svenskarnas köttkonsumtion med 4,5 procent. Det innebär att vi nu äter 78,6 kg kött per person och år, vilket är den lägsta nivån på 20 år. En del av minskningen beror på att importen av utländskt kött minskat kraftigt, en konsumtion som kan kopplas till betydligt färre restaurangbesök under coronapandemin. Läs mer om vad vi lägger på tallriken här.

Sverige storsatsar på cykelinfrastrukturen

26 kommuner får dela på 205 miljoner kronor för att boosta gamla och nya cykel- och gångvägar. Och vi är inte ensamma om den här utvecklingen. Redan i fjol berättade vi om flera europeiska storstäder som storsatsar på cykling för att minska klimatpåverkan och öka välbefinnandet bland invånarna. Läs mer om Sveriges nya satsning här. 

Skog och mark en toppinvestering – om de lämnas ifred

I en rekordstor studie har forskare analyserat platser på sex kontinenter och sett att de ekonomiska fördelarna med att skydda naturrika platser överstiger vinsten som kan göras genom att använda marken för resursutvinning. Nyttan från ekosystemtjänster, såsom kollagring och förebyggande av översvämningar, är alltså större än avkastningen från aktiviteter som skogsbruk eller jordbruk. En sammanfattning av studien finns att läsa här.

Taggar

Dela nyhet