Fyra sajter som gör dig till en klokare elkonsument.

Vi vet att elmarknaden kan verka snårig. Hur ska du som konsument hitta rätt i djungeln av telefonförsäljare, flashiga erbjudanden och invecklade avtalsformer? Här är tips på fyra sajter som gör dig till en mer upplyst elkonsument.

Svarta listan

I ett mörkt hörn av elmarknaden finns företagen som är med på Konsumenternas Energimarknadsbyrås svarta lista. Där hamnar de företag som har flest antal klagomål i förhållande till hur många kunder de har. Klagomålen kan röra allt från vilseledande marknadsföring till felaktiga fakturor. Listan uppdateras kvartalsvis och du hittar den här.

Vanliga frågor får svar

Energimarknadsbyrån och Energimarknadsinspektionen samarbetar här i ett forum dedikerat frågor som rör energimarknaden. Oavsett om din fråga är generell eller specifik kan du ta kontakt med forumets expertpanel och få svar. Ämnena berör allt från elnätsavgifter till brytavgifter och avtalsfrågor.

Checka dina rättigheter

Blir du ofta uppvaktad av telefonförsäljare som vill att du ska byta elbolag? På Hallå Konsument finns praktiska tips när det gäller till exempel ångerrätt. Visste du till exempel att:

  •  Du har rätt att ångra avtalet i upp till 14 dagar från att avtalet ingicks.
  •  Du måste godkänna avtalet skriftligen (genom namnteckning, bank-ID eller annan elektronisk signering) för att det ska vara giltigt. Enbart ett muntligt godkännande är inte bindande. Dessutom får din signering inte ske under samtalet med säljaren – även då blir avtalet ogiltigt.

För mer tips och oberoende rådgivning, besök Hallå Konsument. 

Jämför priser på den enda oberoende sajten

Sveriges enda oberoende jämförelsesajt för elavtal är Elpriskollen. Vad innebär då det? Jo, Elpriskollen drivs av Energimarkandsinspektionen, som är den svenska tillsynsmyndigheten för el, naturgas och fjärrvärme. Till skillnad från andra jämförelsesajter har de inget vinstintresse och får ingen provision på de val som kunden gör. De tillåter ingen annonsering från elhandelsföretag på sajten och elhandelsföretag kan inte heller köpa en bättre exponering. Observera dock att elbolagen kan locka med till synes fantastiska erbjudanden – så håll extra koll på bindningstider, månadsavgifter och uppsägningstid innan du lockas av ett avtal som förmodligen är för bra för att vara sant.

Dela nyhet