Därför ska du aldrig binda upp dig

Då var det snart dags för höst igen och med den följer kanske soffmys, värmande koppar med te och nya Netflixserier. Men hösten brukar även bjuda på telefonförsäljare som tycker att det är ett bra tillfälle att skapa lite oro och kränga avtal med fast elpris. Björn förklarar varför man gör bäst i att slå dövörat till och istället mysa ner sig ännu djupare i soffan.

Det är egentligen inte så konstigt att elavtalsförsäljare ringer mest under hösten, för det verkar vara då som svenska folket är mest mottagligt för att binda priset. Förmodligen för att vintern är på intågande. Men historiken visar att det inte finns något rätt tillfälle att binda elpriset. Det är nämligen nästan lika svårt att tajma fastprisavtalen som det är att vinna på casino.

Baserat på elprisstatistik från Statistiska centralbyrån kan vi se vad det genomsnittliga fastprisavtalet kostat över tid, i detta exempel ett genomsnitt av fasta 1-årsavtal per kvartal de senaste tio åren.

Genomsnittligt_elpris

Som ni kan se ovan har skillnaderna varit otroligt små, enbart 1,7% i prisskillnad mellan det billigaste och dyraste kvartalet. Över tid verkar det alltså inte spela någon roll när på året man binder sitt elpris. Såklart finns skillnader från år till år, men det kan ju konstateras först i efterhand.

Det finns därför inte så mycket som talar för att hösten är ett bra tillfälle att binda elpriset. Om det är rätt tid just det här året är det ingen som vet. Och även om du lyckas tajma rätt så visar historien att fastprisavtalet sannolikt är dyrare än ditt rörliga avtal. Det bästa du kan göra för din elräkning i höst är därför att tacka nej när telefonförsäljaren ringer.

Taggar

Dela nyhet