Fossilfri cement och innovativ vågkraft vinnare av Startup 4 Climate.

För fjärde året i rad har svenska entreprenörer prisats i en av Europas största innovationstävlingar med klimatnytta, Startup 4 Climate. Vinnarna i årets tävling, startup-företagen Cemvision och Novige, övertygade juryn med fossilfri, cirkulär och energisnål cement respektive en kombinerad våg-, sol- och vindkraftslösning. Segrarna tar emot en miljon kronor vardera samt coachning av juryn.

2023 har varit ett rekordår för tävlingen med 75 anmälda bolag och över 8 200 deltagare i Folkets röst. Den 15 november pitchade de åtta finalisterna för en fascinerad publik och en mycket imponerad jury.

”Vågkraft och fossilfri cement vore två revolutionerande bidrag till energiomställningen och klimatarbetet. Årets startfält var det klart tuffaste någonsin, och jag är otroligt imponerad av det driv och den kompetens vi såg hos samtliga finalister. Tidigare års vinnare har kammat hem mångmiljoninvesteringar efter vinsten i Startup 4 Climate och vi tippar att årets vinnare har samma ljusa framtid att vänta”, säger Johan Lindehag, jurymedlem och vd på Ellevio.

Cemvision
Marknadens mest resurseffektiva cement – fossilfritt, energieffektivt och cirkulärt – görs av Cemvision och backas av Bill Gates. Innovationen innebär att betydligt mindre kalciumoxid behövs och på så sätt kan kalksten undvikas. Istället utvinner Cemvision kalciumoxid ur industriella restavfall. Det ger 50 till 75 procent lägre energibehov i jämförelse med kalksten och traditionell produktion och medför att processen kan elektrifieras. Cementproduktion är en av de största utsläppskällorna av koldioxid, omkring 8 procent globalt.

Cemvision är baserat i Stockholm men vd Oskar Hållén kommer från Växjö och medgrundaren Claes Kollberg arbetar från södra Öland.

Novige
Noviges vågkraftslösning skiljer sig från övrig tung, komplicerad vågkraft med lättare enheter som ger högre effekt och dessutom adderar solpaneler och vindkraft. Noviges vågkraft fungerar likt en gammaldags trädgårdspump med få och robusta delar – lättillgängliga standardkomponenter. Enkelt, effektivt och mycket energi för pengarna.

Grundaren och vd:n Jan Skjoldhammer gjorde den första skissen på uppfinningen för 35 år sedan. Från Oslo och flygandet över vågor under tre decennier som SAS-pilot är det nu Novige och Täby som gäller. Nyfikna hittar en vågkraftsenhet i drift vid Svanholmen utanför Lidingö.

”Som entreprenör är Startup 4 Climate något av det roligaste jag vet. År efter år blir vi i juryn påminda om hur mycket bra idéer och driv som finns i vårt avlånga land. Och i dessa mörka tider känns det ännu viktigare att lyfta klimathjältar som kan göra stor skillnad och inspirera andra. Vi hoppas att priset kommer väl till användning!” säger Stefan Krook, jurymedlem och GodEls grundare.

 

Läs hela pressmeddelandet här.

 

Om Startup 4 Climate

Startup 4 Climate är en av Europas största innovationstävlingar och har instiftats i syfte att accelerera energiomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner. Tävlingen är möjlig tack vare ett partnerskap mellan Ellevio och GodEl. I juryn sitter Johanna Mossberg avdelningschef på Energimyndigheten, Jane Walerud investerare, Lina Bertling Tjernberg professor i energisystem KTH, Stefan Krook grundare GodEl och Kivra, Johan Lindehag vd Ellevio. Nästa års omgång av Startup 4 Climate annonseras våren 2024 på Startup 4 Climates hemsida.

Taggar

Dela nyhet