Fortsatt skakiga elpriser

Efter en nedgång i februari så stack elpriset i södra halvan av Sverige (elområde 3-4) i väg ordentligt igen i mars, om än inte riktigt så mycket som i rekorddyra december.

Elpris i öre inkl. avgifter och moms SE1 SE2 SE3 SE4
Elpris mars 2022 36,68 36,31 179,55 210,81
Förändring sedan februari -12% -15% 62% 81%

 
Det finns inga indikationer än så länge på att naturgaspriset på kort sikt skulle gå ner mot normala nivåer eftersom tillgången är så osäker. Däremot går Europa mot varmare tider, så en minskad efterfrågan på naturgas för framför allt uppvärmning verkar för att dämpa priset. Elpriserna i södra Sverige drivs fortfarande främst av elpriset på kontinenten, som i sin tur drivs av priset på naturgas. Tillgången på naturgas i Europa har inte minskat sedan den ryska invasionen av Ukraina, däremot är tillgången mer osäker vilket gjort naturgaspriset både högre och mer svängigt.

Tittar vi på hur dessa förutsättningar ser ut att påverka elpriset i södra Sverige de närmsta månaderna så får vi nog tyvärr konstatera att vi inte har några normala elpriset i sikte. Med några få dagar kvar av april så har elpriset i elområde 3-4 förvisso gått ner rejält, med hela 40%, men prisnivån är fortfarande historiskt hög. För resten av våren och sommaren finns potential till ytterligare prisnedgångar, men marknaden räknar fortfarande på priser över 1 kr/kWh (inkl avgifter och moms).

Dela nyhet