Förnybart, Bra Miljöval och fossilfritt. Vad är skillnaden?

Nästan alla elleverantörer pratar om hållbarhet, miljö och klimatavtryck. Men vad döljer sig egentligen bakom begreppen? Vi reder ut några av de vanligaste formuleringarna som elbolagen brukar slänga sig med.

Förnybar el

Förnybara energikällor är helt enkelt sådant som ständigt förnyas och aldrig kommer att ta slut. Sol, vind, vatten och biobränslen är exempel på förnybara energikällor. Vi på GodEl köper enbart in el som härstammar från sol-, vind-, och vattenkraft. Vår el är dessutom märkt Bra Miljöval, mer om det i nästa punkt.

El märkt Bra Miljöval

Bra Miljöval är inte vilken grön el som helst. Förutom att elen kommer från förnybara källor ställs det stora krav på att till exempel vind- och solkraft ska placeras utanför skyddade naturområden och att vattenkraft inte får påverka exempelvis fiskvandringsvägar. Dessutom avsätts pengar för varje såld kWh till olika miljö- och energieffektiviseringsprojekt. Läs mer om Bra Miljöval.

Fossilfri el

Precis som det låter kommer denna el inte från fossila källor såsom olja, kol och naturgas. I elbranschen betyder fossilfritt oftast samma sak som kärnkraft. Den är inte förnybar då den baseras på uran som endast räknas räcka i ca 50–100 år till. Vi på GodEl är varken förespråkare för eller motståndare till kärnkraft, däremot köper vi inte in någon el baserad på kärnkraft.

Läs mer om vårt schyssta elpris.

 

 

Dela nyhet