Emma & Lisas jultips

Att få paket är trevligt men inte lika trevligt när det sker på Mama Jords bekostnad. Som tur är finns det alternativ – läs Emma och Lisas tips från Make it last om hur du kan tänka när du väljer julklappar.

1. Välj gamla varor istället för nya
Genom att välja second hand så reducerar du det ekologiska fotavtrycket samtidigt som du sparar pengar. Om du aldrig provat på att köpa en vara som någon annan tidigare haft och tyckt om så borde du verkligen ge dig på att köpa second hand. Du kommer bli förvånad över alla saker som finns att upptäcka i second hand-affärer, loppmarknader eller  vintagebutiker online. På samma gång bidrar du ofta till välgörande ändamål.

Barn kan ibland tycka att deras leksaker blir ointressanta och vill att de ersätts av nya leksaker. Bidra till att hjälpa vår planet genom att leta efter ett dockhus, leksaksbilar, gungor, brädspel eller teserviser hos din lokala second hand-butik eller på en auktionssajt.

Titta gärna efter leksaker, böcker, målningar, speglar, klockor, fotoramar,och andra heminredningsdetaljer. Du kommer hitta vackra saker med en unik design och som kanske har en spännande historia med sig!

2. Gör dina egna presenter
Idag finns det oändligt många fantastiska läroprogram online där du kan skapa dina egna vackra och kreativa presenter. För vem håller inte med om att få en present som någon gjort på egen hand är det finaste man kan få? Vissa av oss kanske inte är så talangfulla när det kommer till att hantera nål och tråd men vi har kanske andra talanger. Som att vara en stjärna i köket! Laga mat till någon är alltid uppskattat. Om maten dessutom är tillräckligt god, så skapas ju inga rester som slängs. OM man ska undvika några presenter så är det dem som kommer sluta med att hamna i soptunnan.

3. Var kreativ när du återvinner – tänk upcycling
Upcycling innebär att man är lite kreativ när det kommer till att återvinna. Ibland räcker det med små justeringar för att låta en sak få nytt liv igen. Använd din fantasi när du är ute och handlar – nytt tyg eller lite färg skulle till exempel kunna ge den där trötta stolen där hemma ett helt nytt liv. I vissa second hand-butiker kan du till och med köpa produkter som butiken återbrukat för att användas på andra sätt. Så innan du bestämmer dig för att slänga några saker där hemma, fundera först på om dom kan användas på andra sätt eller om en lite justering kan ge dom ett helt annat liv. Vad du än gör – släng inget direkt!

4. Håll dig till hållbara varumärken
Idag är det lätt att hitta varumärken som enbart erbjuder hållbara produkter. Titta efter certifieringar och försök ta reda på var och hur varan är tillverkad. Varor som inte tillhandahåller information om vilket material som används eller kommunicerar hur produktionsprocessen gått till är vanligtvis varor man bör undvika. Använd din kraft som konsument och välj varumärken som visar vilket ansvar de tar.

5. Ge bort en donation
Har din mamma redan allt hon behöver? Behöver farfar ett par strumpor (igen)? Se till att inte handla för handlandets skull, detta är en vana vid behöver sluta med. Den bästa julgåvan av dem alla är förmodligen en donation till någon i nöd. Välj en organisation som är engagerad i frågor som är viktiga för den personen du vill ge donationen till.

6. Handla lokalt
Se till att hålla ditt samhälle/kvarter levande och unikt genom att stödja de lokala butikerna som finns just där – samtidigt bidrar du nämligen till att minska ditt ekologiska fotavtryck. Påverkan av att transportera varor runt hela jordklotet är omfattande, likaså är en bilfärd till shoppingcentrumet. Lokala butiker och matbutiker är fantastiska platser att fynda efter unika presenter.

7. Ge bort en upplevelse
Skapa minnen med dina nära och kära, dom kommer ju vara under hela livet. Ge biljetter till en konsert eller en utställning, gå på en målarkurs, matlagningskurs eller lova din partner 10 frukostar i sängen under året. Det är verkligen tanken som räknas – satsa på det och det kan inte gå fel. Viktigast av allt, du kommer inte behöva onödigt omslagspapper.

Fler tips:

Pynta som UnderbaraClara.

Grön julsallad med minibiffar av morot och linser.

Dela nyhet