Elpriset: Prognos för resten av vintern.

Tack vare en mild och blåsig januarimånad gick elpriset, beroende på elområde, ner med 40 – 60% jämfört med december. Priset är fortfarande historiskt högt i södra halvan av Sverige, men för dem som så småningom får ta del av regeringens elpriskompensation (alla med en förbrukning över 700 kWh/månad under perioden december – februari) dämpas kostnaden något.

Om vi blickar framåt så är det mycket som tyder på att vi har den värsta perioden bakom oss. Väderprognoserna för resten av vintern pekar på milt, blött och blåsigt väder. Marknadens prisprognoser indikerar att elpriset i februari och mars blir lägre än i januari, med undantag för elområde 1 och 2 (men där elpriset oavsett är lågt).

Med ca en vecka kvar av februari så ser genomsnittspriset (utan påslag och moms) ut enligt följande:

Men det finns två osäkerhetsfaktorer. Den ena är om situationen mellan Ryssland och Ukraina eskalerar vilket kan höja priset på naturgas ytterligare och därmed trycka upp elpriset i Europa inklusive södra halvan av Sverige.

Den andra faktorn är att Sveriges största kärnkraftsreaktor Oskarshamn 3 planeras tas ur drift mellan 19 – 27 februari på grund av reparation av en bränsleskada. Utöver att det minskar elproduktionen så minskar även överföringskapaciteten från norra till södra Sverige. Det beror på att det med reaktorn försvinner positiva systemegenskaper som behövs för att kunna överföra elen genom landet. Under den här perioden ökar alltså importbehovet till Sverige, vilket kan höja elpriserna om vädret skulle slå om till låga temperaturer och lite vind.

Taggar

Dela nyhet