Elprisandhämtning i oktober.  

Med en vecka kvar av oktober bjuds vi på en andhämtning i elprisutvecklingen. Vår elmarknadsexpert Björn Björnson förklarar varför och ger tips på hur du som elkonsument kan tänka inför vintern.

Elpriset i september fortsatte på en extremt hög nivå med priser över 3 kr/kWh (inklusive avgifter och moms) i elområde 3 och 4. Men det var i norra Sverige som den största prisrörelsen fanns med en ökning på över 300 procent i elområde 1, dock till det i sammanhanget blygsamma 1,4 kr/kWh. 

Med en dryg vecka kvar av oktober ser prisbilden helt annorlunda ut i hela Sverige, och vi bjuds på något som får betecknas som en priskrasch. I skrivande stund (25 oktober) ser genomsnittspriset ut enligt följande: 

Den stora prisnedgången beror på flera faktorer. Några av de främsta är milt väder, stark vindkraftsproduktion, underhåll i utlandskablarna mot Polen, Tyskland och Danmark, samt prisnedgångar på naturgasmarknaden. Med dessa förutsättningar har elen under perioder blivit ”inlåst” i södra Sverige till den grad att priset dumpats. Under flera timmar har elpriset till och med varit negativt. 

Hur länge till håller sig prisnedgången? 

Att prognostisera elpriset är notoriskt svårt, särskilt i dessa oroliga tider. Jämfört med för en eller två månader sedan har dock oron på marknaden dämpats med lägre elprisprognoser till följd. Detta efter besked om att naturgaslagren i Europa är välfyllda och att EU beslutat om en rad marknadsinterventioner som ska minska effekterna av energi- och elpriskrisen (mer om det när vi vet hur det påverkar oss elanvändare i Sverige). 

Med det sagt är det klokt att vara fortsatt inställd på att elen kommer vara historiskt dyr framöver, förmodligen betydligt dyrare än förra vintern. Så låt oss därför förbereda oss på det värsta, men hoppas på det bästa. 

Dela nyhet