Det är ju ändå elpriserna som är det klassiska temat i elmarknadskollen. I skrivande stund ser det ganska lugnt ut. Kyligt väder i februari har puttat upp priserna och det är just vädret som är den viktigaste styrande faktorn. Annars kunde man ju tänka sig att det ena uttalandet efter det andra om tullar och handelshinder från ”drill, baby, drill”-mannen i väst skulle få priserna att hoppa, men än så länge tycks terminsmarknaden, som ger en prognos över elpriserna på längre sikt, ta det lugnt.
Tittar vi på terminsmarknadens prognos skulle du som bor i en villa, som använder 20 000 kWh/år, i elområde 3 kunna få betala 5 400 kronor för totalt fyra månaders el i vinter och vår: februari, mars, april och maj (5 000 kronor i fjol). Samma prognos men för elområde 4 blir 7 000 kronor (5 800 kronor i fjol) samt 1 900 kronor för elområde 1 och 2 (4 500 kronor i fjol). Alltså något högre priser jämfört med i fjol för södra Sverige och betydligt lägre priser för norra Sverige.
Hur som helst är rörliga elpriser (rörligt och timprisavtal) som följer elbörsens rörelser fortsatt ”vinnare” bland avtalsformerna, om jag får använda ett kvällstidningsuttryck. De fasta elavtalen – som vi på GodEl har valt att inte erbjuda – har höga marginaler. Som fastpriskund betalar du en dyr försäkringspremie för att veta ditt elpris. I elområde 3 rör det sig om så mycket som runt 7 000–9 000 kronor per år för en villa – pengar som du istället kan lägga på något annat. Varför inte bygga en elbuffert för eventuella pristoppar eller kanske bjuda en när och kär på något gott?