Det snackas om rekordhöga timpriser. Vad betyder det?
I januari blev vädret inte bara kallare utan även mindre blåsigt. Hittills har februari följt samma mönster, något som lett till att vi precis upplevt den dyraste elveckan i Sverige sedan 2012 – med timvisa toppar i landets södra delar. Att södra Sverige drabbas hårdare beror på att det är svårt att distribuera el från de delar av landet där produktionen just nu är som bäst. I norra Sverige, där de flesta vattenkraftverk finns, är elpriserna alltså lägre eftersom vattenmagasinen är välfyllda.
Det är dock viktigt att komma ihåg att:
- Den inhemska elproduktionen är god och vattenkraft står för merparten av produktionen.
- Det är normalt att elpriserna går upp när temperaturen sjunker. Därför går det till exempel inte att jämföra elpriserna i år med samma period förra året, eftersom vintern 2020 var betydligt mildare och priserna istället rekordlåga. I tabellen nedan ser du hur våra elpriser har rört sig de senaste åren, med både toppar och dalar i alla områden.
Så hur länge kommer de höga priserna att hålla i sig?
Att sia om elpriserna är inte lätt. Men det finns några saker som indikerar att priserna snart kommer att sjunka:
- De som köper terminskontrakt på elbörsen köper just nu el för mars för 40 öre/kWh, det vill säga ett lägre pris än snittpriset för södra Sverige under de två första veckorna i februari, som låg på 62–69 öre/kWh.
- Mycket snö och regn leder till lägre priser längre fram eftersom det fyller vattenmagasinen.
- Mildare väder med mer blåst är på väg in och påverkar priset i rätt riktning.
Hur kan jag påverka min egen förbrukning?
- Det finns många smarta energispartips för dig som vill se över din egen elförbrukning. Det kan till exempel vara något så enkelt som att ha rätt temperatur i kylskåpet.
- Sitt still i båten om du har rörligt. Även om elen för tillfället är dyr gör du sannolikt en dålig affär om du väljer att binda priset just nu. Utslaget på ett år är rörliga elavtal vinnare, enligt en granskning från oss.