Cling Systems skapar förutsättningar för framtidens batteriåtervinning.

De senaste fyra, fem åren har maskiningenjören William Bergh nördat ner sig rejält i batterier. Resultatet är att han och hans bolag Cling Systems kan visa upp världens första decentraliserade och digitala gruva för batteriråvaror. Nu tävlar de om två miljoner kronor i Startup 4 Climate.

Cling systems

🤔 Vad är Cling Systems?

– Det korta svaret är att vi skapar ett cirkulärt system för att ta vara på värdet i elbilsbatterier. En marknadsplats för uttjänta batterier, helt enkelt. Min vision är att vi ska röra oss från en värld med centraliserade batteriråvaror, där värdet utvinns av gruvbolagen, till en värld där återvinnarna utvinner värdet i batterierna. I mina ögon en ganska naturlig utveckling, eftersom vi packar allt fler produkter fulla med råvaruvärde som vi med hjälp av återvinnare kan ta vara på. Dessutom kan andra aktörer som återbrukar och återtillverkar förlänga livslängden på batterierna innan de åker till materialåtervinning. Så det Cling Systems gör är att skapa en marknadsplats för de som kan ta vara på värdet och koppla samman dem med de som sitter på batterierna, inte sällan bildemonterare och verkstäder.

⚡️ Hur bidrar innovationen till energiomställningen?

– För att bidra till en hållbar energiomställning krävs att de nya lösningarna är bättre än de gamla. Det gäller inte minst batterier, som måste vara bättre än fossila alternativ för att kunna konkurrera ut dem. Med vår lösning blir batterier hållbara på riktigt, rakt igenom. Och allt kokar ner till reduce, reuse, repurpose och recycle.

💚 Vilken är din hjärtefråga i klimatomställningen?

– Jag får magont av överkonsumtion. I en perfekt värld ska vi inte behöva kompensera ett dåligt mående med produkter, eftersom det skapar ett samhälle byggt på slit och släng och snabba cash. Här tror jag att lagstiftning kan öka kraven och bygga en kultur för personligt ansvar, så att alla känner sig delaktiga i att vara en del av lösningen på våra stora, globala utmaningar. Vi måste ju springa åt samma håll om vi ska lyckas, men först krävs det att någon sätter riktningen framåt.

Vill du veta mer om Cling Systems? Klicka här.