Bli STILSMART med Anna Blom.

Använd modejournalisten Anna Bloms smarta tips och akronymen STILSMART för att fixa en mer hållbar garderob. Perfekt att sysselsätta sig med i karantäntider. Skriv ut och sätt upp på kylskåpet eller på insidan av garderobsdörren hemma så du ser den dagligen.

Shoppa i din garderob. Utmana dig själv att testa helt nya kombinationer.

Trotjänare är plagg du älskar och som håller för evigt. Om du behöver köpa nytt satsa på plagg du använder minst 30 gånger eller mer.

Investera i accessoarer som snabbt fixar en ny känsla till en look.

Lek med din stil. Att exempelvis hyra plagg ger dig möjlighet att testa plagg du kanske inte vågat annars.

Shoppingsugen? Låt dig inspireras av ”the hunt”. Att leta fynd i secondhandbutiker (finns flera bra online) är en rolig sport som ger en kick. Var inte rädd för att testa nya sätt att konsumera mode. Mode ska vara lustfyllt, du ska inte ha dåligt samvete för att du gillar att shoppa, du behöver bara hitta nya vägar.

Mät dina framsteg. Håll koll på dig själv. Räkna hur många gånger du använder ett plagg. När du kommit upp i 30, fira! Tänk på att du är en garderobshjälte och att alla små steg bidrar till något större.

Använd kläderna du har. Tjatigt, men det tål att upprepas. Genom att använda ett plagg dubbelt så länge minskar vi plaggets negativa klimatpåverkan med cirka hälften!

Rea ut saker du inte använder genom att bjuda in kompisar på klädbytarkväll (varför inte en digital?!), eller lägg upp din rea på en auktionssajt.

Ta det lugnt. Du behöver inte bli perfekt i allt du gör direkt. Det är mycket bättre att starta än att bli handlingsförlamad och inte göra något alls. Jag är själv långt ifrån perfekt, men försöker tänka på stegen i STILSMART så mycket jag kan.

Anna Blom är modejournalist och föreläsare inom cirkulärt mode. Läs mer av henne här och följ henne här.

Dela nyhet