Genom att få ned din elförbrukning får du en lägre elräkning. Och dessutom, om Sveriges hushåll och industrier minskar sin förbrukning, går efterfrågan på el ned – och priset blir lägre. Här kommer de tre viktigaste elspartipsen – de som gör störst skillnad på elräkningen.
1. Sänk temperaturen
Uppvärmningen är vanligtvis den största elutgiften i ett hem, omkring halva kostnaden. 1 grad lägre inomhustemperatur sparar ungefär 5 procent av förbrukningen.
- Har ni vant er att gå runt i t-shirts under vintern? Tänk om, och dressa upp med tröja och tofflor eller inneskor. Folkhälsomyndigheten rekommenderar 18 grader inomhus medan äldre och känsliga personer bör ha minst 20 grader.
- Stäng av golvvärme och handdukstork – de är stora energitjuvar. Inred med mattor och filtar, och glöm inte badrumsmattan.
Den som bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt betalar oftast inte för sin uppvärmning på elfakturan, men kom ihåg att det inte är gratis för det – kostnaden finns inbakad i månadsavgiften eller hyran.
2. Spara på varmvattnet
Varmvattnet brukar stå för cirka 25 procent av ett hushålls elräkning.
- Genomsnittssvensken spenderar dagligen mellan sex till tio minuter i duschen och tar de längsta duscharna i Norden (undersökning av Grohe 2020). Kortare och färre duschar kan alltså få stor effekt. 15 minuter i duschen kostar över 20 kronor (räknat på 3 kr/kWh).Byt ut duschmunstycket till ett snålspolande, likaså med blandaren i köket.
- Diska helst i diskmaskin och om du måste handdiska – använd balja. Tvätta kläder i lägre temperaturer om möjligt och fyll tvättmaskinen.
- Förr i tiden var man duktiga på att vårda sina kläder – att vädra plagg kan räcka som en uppfräschning och det sliter mindre på plaggen. Ullkläder ska borstas med klädborste och helst inte tvättas.
Även om lägenhetshushåll oftast inte betalar för sitt varmvatten på elfakturan, är det inte gratis. Det landar på månadsavgiften eller hyran.
3. Håll koll på stora elapparater
Tänk större = oftast värre.
- De stora apparaterna som kyl och frys, ugn och spis drar oftast mest. Se till att dessa är rengjorda samt har rätt temperatur.
- Torktumlare och torkskåp drar mycket el – försök att hängtorka istället.
- Dock är en liten apparat en riktig energitjuv: Handdukstorken. Kan ni ersätta tjocka handdukar med tunnare handdukar som torkar snabbare? Leta i mormors skåp – linnehanddukar torkar på nolltid.
Här kan du ta del av ännu fler elspartips. Lycka till!