Good klimatnews #35.

EU sätter ner foten mot ekocid, Danmark tar ledningen när det gäller att nå sina klimatmål och Brasiliens nygamla president skövlar miljöskadlig politik istället för regnskog. Här är månadens skörd av goda klimatnyheter.

Brottsligt att vara taskig mot miljön

Begreppet ekocid, som innebär storskalig miljöförstöring med omfattande förstörelse av ekosystem eller livsmiljöer, har tyvärr varit på tapeten alldeles för många gånger. Inte minst vid större oljeläckor eller förgiftning av vattendrag. Nu kommer det äntligen klassas som en brottslig handling i EU, vilket innebär att det i framtiden blir betydligt lättare att hålla människor, företag och stater ansvariga för sina brott mot miljön.

Danmark slipar klimatambitionerna när Sverige hamnar efter

När Sverige backar tar lillasyster Danmark stora kliv framåt. Målen att minska utsläppen med 70 procent till 2030 och nå klimatneutralitet till 2050 tas på största allvar. Den nya regeringen har tillsatt tre ministrar med fokus på klimat och miljö (Sverige har en), de planerar att öka inblandningen av biobränslen (Sverige vill minska) och satsningarna på vindkraft fördubblas. Heja Danmark!

Brasiliens president tar action för Amazonas

Brasiliens nygamla president Lula har skapat sex nya reservat för ursprungsfolk i landet. Reservaten täcker in en yta på 620 000 hektar, majoriteten är belägna i Amazonas regnskog. Områdenas nya status gör att gruvdrift blir olagligt och kommersiellt jordbruk begränsas kraftigt. När Lula blev president i januari i år svor han att radera den miljö- och klimatskadliga politik som den högerkonservative Jair Bolsonaro bedrivit under sina år vid makten.

Taggar

Dela nyhet