SOS Barnbyar.


16,4 miljoner kronor.

Så mycket har SOS Barnbyar hittills fått av oss sedan vi började stötta dem 2005. SOS Barnbyar hjälper de allra mest utsatta barnen och arbetar för att ge föräldralösa barn permanenta hem. Pengarna från oss går till deras arbete i Bouar och Bossangoa i Centralafrikanska republiken.

Catharina Gehrke, Generalsekreterare.

”GodEls kunder har i över tio års tid varit med och bidragit till att vi kan ge fler barn som är föräldralösa, övergivna eller lever i utsatthet ett nytt liv och därmed en framtid. Vi på SOS Barnbyar vill tacka alla GodEls kunder för det stöd och förtroende som ni visar oss år efter år.”

Bouar.

Den humanitära situationen i Centralafrikanska republiken är fortfarande akut med dagliga rapporter om nya övergrepp och dödande. De befintliga barnbyarna har blivit tillflyktsorter för flyende invånare. Det finns två barnbyar i landet, en i huvudstaden Bangui och en i Bouar med tillhörande skolor, medicinkliniker och familjestärkande program. Vårt bidrag finansierar hela SOS Barnbyars familjestärkande arbete i Bouar som ger stöd till utsatta familjer så att barnen kan leva kvar hos sina biologiska föräldrar och få möjlighet att gå i skolan.

Bossangoa.

En tredje barnby var planerad att byggas i Bossangoa med stöd från oss, men projektet har fått skjutas upp eftersom staden ligger i ett av de värst drabbade områdena. Pengarna går istället tillsvidare till humanitära insatser i Bossangoa. Programmen genomförs i samarbete med andra humanitära organisationer och består av tre barnvänliga platser, mat och akuta hälsoinsatser som framförallt riktar sig till barn under fem år. Men även psykosocialt stöd, återförening av familjer, stöd och skydd åt barn som saknar föräldrar samt utbildning av personal och lokala organisationer i barnskydd.

Läs mer.