Prognos inför vintern.

Pris-is i magen inför årets kalla månader.

Priserna på el fortsätter att stiga och i mitten av september nåddes en ny svensk rekordnivå. Att prisläget innebär en oro inför de kommande månaderna är fullt förståeligt. Men vår granskning visar att det inte är lönt att binda sitt elpris i hopp om att spara pengar. Vår elexpert Björn Björnson förklarar varför.

Vågformad avdelare lilaSedan juli har priserna på el stigit i en jämn takt. I mitten av september kom toppnoteringen hittills – 1,63 kr/kWh i södra Sverige.

– De höga priserna beror delvis på ett stort underskott på vattenkraft och att det inte blåser tillräckligt. Ytterligare en faktor är att det finns begränsningar i elnätet mellan norra och södra Sverige. Det gör att elpriserna här hemma blir mer exponerade för de, just nu, extremt höga priserna i övriga Europa, säger Björn Björnson, vår elexpert.

Han nämner bland annat en kabel mellan Norge och Storbritannien som precis tagits i drift och troligtvis kommer påverka vår prisbild negativt. För om du trodde att Sverige är det enda landet som lider av höga elpriser just nu är det ingenting mot Storbritannien, som noterat historiska – och chockerande – 30 kronor per kWh under några timmar i september. Anledningen? Skyhöga priser på gas och utsläppsrätter. Det ska dock sägas att 30 kronor per kWh inte är ett nytt normalläge för britterna. Snittpriset på dagsnivå har legat omkring 2,50 kr per kWh och som mest fem kronor per kWh.

Så hur blir läget framåt?

Just nu är det inget som talar för att priserna är på väg ner. I stället gäller det att förbereda sig på att hösten och vintern kommer bli dyrare, i och med att förbrukningen dessutom ökar under årets kalla månader. Björn Björnson föreslår att framför allt villaägare och andra storförbrukare lägger undan en elbuffert för de kommande månaderna. Och när det gäller den ständiga frågan om huruvida det nu är dags att byta sitt rörliga elavtal till ett fastprisavtal poängterar han att det är en vanlig missuppfattning att det skulle innebära lägre kostnader:

– Vi har jämfört fast elpris med rörligt under de senaste tio åren och i 70 procent av fallen har de med fast elprisavtal betalat mer. Den siffran talar sitt tydliga språk, säger Björn Björnson.

Rörligt vs fast elpris per år.

Grafen visar kostnaden med rörligt respektive fast elpris (elområde 3) för en villa (20 000 kWh/år) under ett års tid beroende på när avtalen tecknades. Källa: SCB och Energimarknadsinspektionen.

Tänk på det här.

  • Att fastprisavtal oftast blir dyrare i slutändan beror på den marginal som elbolagen måste lägga på elpriset, så att de inte riskerar att förlora pengar på sina kunder när priserna stiger. En marginal – ett så kallat påslag – är i sig inget konstigt. Det har även vi på vårt avtal. Vårt påslag är alltid 2,5 öre per kWh, oavsett om elpriserna går upp eller ner.
  • Ytterligare en kostnad att ha med i beräkningen om du överväger att byta avtal är månadsavgiften. En del säljare lockar med avgiftsfria månader för att binda dig till ett långt avtal där månadsavgiften är uppemot 50 kronor eller mer. Utslaget på hela bindningstiden kan det bli ganska mycket pengar. Vår avgift är 25 kronor i månaden och en av de lägsta på elmarknaden.

Under vinjetten Elmarknadskollen analyserar GodEls affärsutvecklingschef tillika elnörd Björn Björnson elmarknaden. Han brinner för att göra elbranschen mer lättbegriplig och transparent, samtidigt som han vill förstå hur den kommer att förändras i framtiden. På fritiden hänger han med sin familj, lyssnar på hårdrock och hejar på AIK.

Kontakt

Måndag – Torsdag 09.00-17.00
Fredag 09.00-16.00
Dag före helgdag 09.00-12.00