Vad är en tankesmedja?

Den gröna och liberala tankesmedjan Fores är företagskund hos oss. Men vad är egentligen en tankesmedja? Och vad pysslar Fores med? Vi har hört av oss till deras vd Mattias Goldman och frågat.

Vad är en tankesmedja?

– Vi är en brobyggare, mellan politiska beslutsfattare som behöver fatta bättre grundade beslut, näringsliv som behöver höja blicken bortom den egna lönsamheten och forskningen som behöver vara mer dagsaktuellt relevant. Vi är mycket politiska, men inte partipolitiska, jobbar nära företagen men är aldrig konsulter och är ”forskiga” till tusen men vågar skippa den sista fotnoten. I Sverige är tankesmedjor ännu ett rätt okänt begrepp, men i till exempel USA och Storbritannien har ”think tanks” funnits ända sen 1700-talets upplysningstid. Visst är det härligt att den tiden nu kommit även till Sverige!

Vad vill ni förändra i politiken?

– Vi jobbar med flera olika politikområden. Men när det kommer till klimat och miljö har vi exempelvis jobbat för att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta redan år 2030. Det är fantastiskt att sju av riksdagens åtta partier nu står bakom detta mål – det är inte mycket annat de är överens om! Målet är oerhört tufft eftersom det inte bara gäller nya bilar utan hela fordonsflottan inklusive allt som redan rullar. Därför behöver vi smartare bränslen, effektivare bilar och bättre beteenden. Hur bra elbilen än är så är den inte ensam hela lösningen.

Vad är ditt bästa hållbarhetstips?

– Börja med sådant som är kul eller bekvämt och belöna dig för det. När du byter från cd-skivor till Spotify gör du stor klimatnytta och har samtidigt med dig all världens musik överallt. När du tar tåget istället för flyget upplever du något på vägen. När du går med i en bilpool slipper du tanka, besiktiga och serva bilen. När du är med på ett webinarium istället för ett seminarium kommer du hem tidigare från jobbet.

Varför valde ni GodEl som ert elbolag?

– Vi på Fores vill att allt vi gör ska vara så grönt och hållbart det går. Att den som besöker oss på seminarium och konferenser ska få med sig gröna intryck att inspireras av och ta efter. Därför är alltifrån kaffet vi serverar till mattorna på golvet till elen i lamporna så gröna det över huvud taget går. Mattorna är till exempel gjorda av insamlade spök-fisknät som tidigare drivit omkring i haven. GodEl har helt förnybar och miljömärkt el och överskottet går till något gott. Det gör att vi stolt kan slå på belysningen!

Dela nyhet