Trådlös mobilladdning – bra eller dåligt?

Trådlösa laddare börjar bli allt vanligare och vi älskar tanken att slippa sladdar. Snyggt och bekvämt! Men, visste du att de drar mer ström än vanliga laddare? Här kan du läsa mer om trådlösa mobilladdare med för- och nackdelar.

Hur funkar trådlös laddning av mobilen?

Laddningsplattan är kopplad till en direkt strömkälla. Inne i plattan finns en metallspole där strömmen omvandlas till växelström och skapar ett elektromagnetiskt fält. I mobilbatteriet finns också en spole och när den kommer nära magnetfältet så börjar batteriet att laddas upp av energin från plattan. Mobilen behöver vara ungefär fem millimeter eller närmare laddningsplattan för att det ska funka.

Kan man ladda alla mobilmodeller trådlöst?

Mobilen behöver ha stöd för Qi-laddning och det har de flesta nya modellerna. Till mobiler som saknar stöd för Qi kan man ofta köpa speciella skal för att det ska funka.

Vilka är fördelarna?

Du slipper leta efter laddaren och lediga eluttag och det blir snyggare hemma utan sladdar överallt. I och för sig sitter också laddarplattan i ett eluttag i väggen. Det blir mindre slitage på laddningsport och sladd. Det är också bekvämt att bara kunna lyfta upp telefonen från plattan när du vill använda den.

Finns det några nackdelar?

Ja, mer energi går till spillo. Det kan du märka själv genom att det alstras mer värme än vid vanlig laddning. Det innebär också att laddningen går långsammare. Därför väntar vi gärna med att köpa trådlösa laddare tills tekniken utvecklats mer och de blir ännu mer effektiva.

Om du trots allt vill använda en trådlös laddare är tipset att inte ha batteriet fullt uppladdat eller fullt urladdat. Ladda inte mobilen fullt under kvällen innan eller över natten, utan ladda den sista biten på morgonen. Se även till att batteriet inte blir för varmt så håller det också länge.

Källa: PC för alla.

Dela nyhet