Vad skiljer Bra Miljöval från "grön" och "ren" el?

Så kallad ”grön el” och ”ren el” säger inte oss särskilt mycket. Det finns nämligen inte några som helst krav på vad som får kallas ”grön” och ”ren” el och det finns ingen oberoende granskning av den ”gröna” och ”rena” elen på marknaden. Detta betyder att ett elbolag kan kalla sin el för ”grön” eller ”ren” oavsett vad den har för påverkan på miljön.

Ursprungsmärkning talar om varifrån elen kommer, men utan att ställa några som helst miljökrav på hur elen producerats. Du som kund kan alltså se ifrån vilka energikällor din el kommer, och kan på så sätt välja förnybara alternativ. Att välja förnybar el är ett steg i rätt riktning men betyder att de konsumenter som inte gör samma val får ännu smutsigare el. Med andra ord, om inte alla elanvändare väljer förnybar el så kommer elen produceras lika miljöovänligt som idag.

Den enda oberoende miljömärkningen av el i Sverige är Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Utöver att energikällorna måste vara förnybara ställer Naturskyddsföreningen hårda miljökrav på elproduktionen, så att natur och fauna bevaras.

Fler frågor om miljö.

Fick du inte svar på din fråga?

Ställ din fråga direkt till oss så svarar vi dig så snart vi kan inom våra öppettider.Information om hur GodEl hanterar och skyddar de personuppgifter (såsom e-postadress, telefonnummer och namn) som GodEl får tillgång till om dig i samband med att du kontaktar GodEl hittar du här.