Egen el – för en bättre värld och tjockare plånbok

Att hitta vägar till en hållbar framtid är viktigt för alla. Dessvärre produceras mycket el, både nära och långt bort, med icke förnyelsebara energikällor som fossila bränslen. Ett sätt att göra skillnad är att producera din egen el med hjälp av solceller.

Som elkonsument finns det mycket du kan göra för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Ett första steg är att minska elförbrukningen. Den kilowattimme som inte behöver produceras är alltid den mest miljövänliga. Ett andra steg är att köpa el som är märkt med Bra Miljöval, då vet du att den bara kommer från förnyelsebara energikällor. Som kund hos oss får du alltid el märkt med Bra Miljöval. Ett tredje steg, som är både spännande och aktuellt, är att börja producera din egen el. Den mest använda, och oftast enklaste, metoden är att producera din egen el med hjälp av solceller.

Hembakta bullar är alltid godast

Producera egen el med solceller – för miljön och din plånbok

Intresset för att producera egen el med solceller växer så det knakar i Sverige och det är solklart varför – det är en hållbar investering för både plånbok och kommande generationer. Dessutom är det – tvärtom mot vad många tror – fullt möjligt att relativt snabbt räkna hem investeringen även på våra nordliga breddgrader. Sedan ska känslan av att använda sin egen el inte heller underskattas. Det är ungefär som med bullar, som brukar smaka godast när man bakat dem själv.

Egen el – ett bra alternativ för miljön …

Elproduktion med solceller är ett av de mest miljövänliga produktionssätten av egen el man kan tänka sig. Energikällan är i praktiken oändlig och produktionen är fri från dåliga utsläpp. Dessutom kan den placeras på annars outnyttjade takytor, där den inte påverkar den biologiska mångfalden i samma grad som vid förnyelsebar elproduktion genom vindkraft och vattenkraft.

När solen skiner och din produktion överstiger den mängd el du förbrukar kan du skicka ut överskottselen i elnätet och låta dina grannar använda den miljövänliga elen. Enkelt uttryckt puttar du då bort en kilowattimme fulel från elnätet för varje kilowattimme egen solel du matar in.

…  och för din plånbok

Många höjer på ögonbrynen när de får höra att potentialen för att producera egen solel i Sverige är stor. Men under ett år tar ett vanligt svenskt villatak emot ca fem gånger mer energi än husets årliga energianvändning. Jämför vi med Tyskland, som är världens ledande solcellsnation, så har vi i Sverige nästan lika stor solinstrålning.

Genom att producera egen el minskar du ditt köpbehov och blir mindre känslig för prisutvecklingen på elbörsen. Du minskar också dina elnätskostnader när din nätägare inte behöver transportera lika mycket el till dig som tidigare. Under månader då du producerar mer el än du använder kan du sälja överskottselen till oss på GodEl och få ännu mer pengar i plånboken.

Och när investeringskostnaden räknats hem är delar av din elförbrukning både gratis och miljövänlig.

 

Mer läsning om egen el

Solenergins potential

Kostnader och besparingar

Egen solel – steg för steg

Investeringsstöd till solceller

Sälj överskottselen till GodEl

 

Bli kund


Ring oss

  • 08 - 519 199 99
  • måndag - torsdag kl 08.15-17.00
    fredag kl 08.15-16.00

Maila oss

Vi svarar inom 24 timmar alla helgfria vardagar.
  • Du får en kopia av meddelandet till din e-postadress.

Maila oss din fråga

Vi svarar inom 24 timmar alla helgfria vardagar.
  • Vi skickar en kopia av meddelandet till din mailadress.

Gilla, dela och följ oss på Facebook

Dela denna länk

Twittra med oss på TwitterMitt GodEl