What's the deal med att mäta utsläpp?

Människans förmåga att planera för framtiden har gjort oss till en av planetens mest framgångsrika överlevare. Vi odlar, bygger och sparar idag för att slippa äta bark i piskande höstregn i morgon. Visst är det svårt att carpa semesterdagen när tvättstugan samtidigt måste bokas, men likväl gör vi det eftersom rena kläder allt som oftast övertrumfar #YOLO. Nu står dock vår förmåga inför sin största utmaning någonsin: kommer vi lyckas planera för en riktigt glad planet?

GodEl Klimatqueen

Målsättningarna har varierat friskt genom tiderna: Idag ska jag fälla en mammut med mitt spjut. På fredag ska jag bjuda polarna på hawaiikassler. Om 25 år ska Sverige vara fossilfritt. 

Men gemensamt för alla ambitioner är att vi först måste veta var vi befinner oss för att kunna ta ett första steg: Var brukar mammutarna hänga? Hur många burkar ananas har jag redan hemma? Var används fossila bränslen i Sverige? 

När den här texten skickas till pressarna är koldioxidhalten i atmosfären 410,06 miljondelar (ppm) och vi vet att det är för mycket. På GodEl vet vi sedan i år exakt hur mycket vi bidrar med, nämligen 12,4 g CO2e per kWh, och planen är att minska våra utsläpp så mycket vi bara kan. Men vi är inte de enda som jobbar för en koldioxidsnål framtid. Allt fler företag och privatpersoner har börjat mäta och målsätta sin egen klimatpåverkan och det är helt fantastiskt.  

Det är med största sannolikhet onödigt att inventera skafferiet efter ananas för att kunna planera en drastisk minskning av våra utsläpp. Men om historien visar oss något så är det att vi människor är rätt bra på att sätta upp och nå våra mål, och att mäta våra utsläpp idag är alldeles bestämt det första steget mot en gladare planet i morgon. 

/Anna Quarnström, klimatqueen, GodEl